Citroen CX пуни 40 година ФОТО

Агенције
Citroen CX пуни 40 година ФОТО

Иако није успио да достигне славу свог претходника, Citroenа DS - популарне "ајкуле", модел CX производио се готово двије деценије, а за то вријеме са фабричких трака сишло је преко 1,2 милиона ових аутомобила.

Замишљен као модернији насљедник тада већ помало застарелог Citroenа DS, модел CX представљен је 1974. на париском ауто-салону, да би већ 1975. био добио признање Аутомобил године у Европи.

У вријеме када се појавио, Citroenова возила била су препознатљива по напредном дизајну и технолошким иновацијама.

Многи заљубљеници у моделе овог произвођача тврде да је CX "посљедњи прави Citroen" прије него што је Peugeot преузео контролу над компанијом 1976.

Као код "ајкуле", и случају Citroenа CX инжењери француског произвођача усредсредили су се на аеродинамичке карактеристике возила а примјењена је и технологија хидро-пнеуматског ослањања као на његовом претходнику.

Интересантна су и нека ергономска рјешења у кабини.

Позиција возача и командна табла дизајниране тако да оном ко сједи за управљачем све команде буду на дохват руке, али не и на самом волану.

Citroen CX у почетку је имао доста успјеха, па је 1978. произведено 132.000 примјерака, што је за лимузину те класе одличан резултат и по данашњим мјерилима.

Ипак, Citroen је касније споро уводио унапређења у CX, па овај модел у позним годинама није могао успјешно да се носи са конкурентима у свом сегменту.

Осим напредним дизајном, Citroen CX могао је да се похвали и, за то вријеме, снажним моторима.

Модел 2400 ГТи 2.4 литарским бензинцем представљен је 1977. и производио је 128 кс. Чак су и дизел верзије биле брзе, па је тако CX са 2.5 литарским турбо-пуњеним мотором из 1983. могао да развије 195 км/х.

Најснажнији Citroen CX, ГТи турбо-бензинац који је представљен годину дана касније, имао је максималну брзину од 220 км/х.

Citroen CX био је доступан и као караван, али и у верзији са продуженим међусовинским растојањем која се користила углавном као службено возило државних званичника.

CX производио се до 1991. године, а израђивао се у фабрикама у Француској, Шпанији и Чилеу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана