Citroen C4 Cactus - пун погодак

Агенције
Citroen C4 Cactus - пун погодак

По свему судећи, Citroenу се исплатио ризик са необичним дизајнерским рjешењима на свом новом моделу. Због великог почетног интересовања купаца, дневна производња Citroenа C4 Cactus биће повећана за 20 одсто.

Када је представљен на ауто-салону у Женеви у марту 2014, контроверзни кросовер C4 Cactus изазвао је подjељена мишљења у јавности, али је ријетко ко остао равнодушан.

Приликом његовог конструисања инжењери су били фокусирани на дизајн, комфор, корисне технологије и ниске трошкове набавке и експлоатације возила. Аутомобил је постављен на платформу коју користе C3 и Пеугеот 208, и има масу од само 965 кг, што значи да је од стандардног Citroenа C4 лакши за око 200 кг.

Дизајн је посебна прича. Citroen је опремио C4 Cactus такозваним "спољашњим ваздушним јастучићима", који треба да спрече мања оштећења каросерије, попут огреботина или ситних удараца до којих може да дође у вожњи у граду и на паркинзима.

Најизложенији дјелови врата, угаони елементи блатобрана и централни сегмент врата пртљажника обложени су овим специјалним, гипким материјалом који апсорбује слабије ударце.

Осим тога, сједишта и ентеријер су дизајнирани тако да подсјећају на модеран намјештај, а предња сједишта међусобно су спојена.

Ручна кочница је помјерена унапред, а умјесто класичном ручицом, аутоматским мјењачем управља се помоћу дугмади.

Почетно интересовање купаца премашило је очекивања, па ће фабрика Citroenа у близини Мадрида повећати дневну производњу модела C4 Cactus за 20%, у тренутку када овај модел стиже на главна европска тржишта.

Шпански медији јављају да ће због тога фабрика у новембру радити све 4 суботе.

Сматра се да је један од разлога за велико интересовање купаца почетна цена овог модела која у Француској износи 13.950 евра. Аналитичари процјењују да ће Citroen годишње продавати између 50 и 100 хиљада аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана