Citroen C4 Cactus - прве фотографије FOTO

Б92
Citroen C4 Cactus - прве фотографије FOTO

У очекивању да Citroen званично представи свој нови кросовер, на интернету су се појавиле прве фотографије овог необичног модела.

По свему судећи, Citroen C4 Cactus биће један од ријетких аутомобила чија продукцијска верзија вијерно одражава дизајн концептног возила.

Упркос помало необичном изгледу, француском произвођачу треба одати признање што се усудио да дизајнерски студију приказану на ауто-салону у Франкфурту 2013. преточи на овај начин у серијски модел.

Највећи уступак и одступање од концепта представља увођење централних носача крова на продукцијском моделу, што је било неопходно из конструктивних, односно безбједносних разлога.

Врло мало компромиса начињено је и у кабини. Она и даље изгледа једноставно и футуристички, са два правоугаона дисплеја, од којих онај испред возача замијењује класичну поставку инструмената, док други припада мултимедијалном систему.

Ипак, најинтересантније је да је Citroen задржао контроверзне такозване "спољашње ваздушне јастучиће", који треба да спријече мања оштећења каросерије, попут огреботина или ситних удараца до којих може да дође у вожњи у граду.

Наиме, најизложенији дијелови врата, угаони елементи блатобрана и централни сегмент врата пртљажника обложени су овим специјалним, гипким материјалом који апсорбује слабије ударце.

За сада није познато да ли је Citroen у серијску верзију пренио и мотор из концепта. Подсећамо, реч је о Hybrid Air систему којег је компанија Peugeot-Citroen најавила почетком 2013. и који поред бензинског мотора за покретање возила користи и компримовани ваздух.

Очекујемо да Citroen ускоро објави податке о погонском систему, као и остале техничке детаље, а судећи према првим фотографијама модел C4 Cactus ће унијети нову дозу свјежине у сегмент кросовера.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана