Циљ ипак није остварен: Тесла продала рекордних 1,3 милиона електричних возила

ГС
Циљ ипак није остварен: Тесла продала рекордних 1,3 милиона електричних возила

Америчка компанија Тесла саопштила је да је прошле године продала рекордних 1,3 милиона електричних возила, али је тај број мањи од обећања извршног директора Илона Маска да ће повећати продају за 50 одсто готово сваке године.

Бројка из 2022. надмашила је претходни рекорд од 936.000 возила испоручених 2021. године, али је била мања од 1,4 милиона потребних да се постигне циљ компаније од 50 одсто раста, јавља Анадолија.

Продаја је порасла 40 одсто у односу на претходну годину, док је производња порасла 47 одсто, на 1,37 милиона. Циљ није остварен упркос великом расту продаје на крају године који је укључивао ријетке попусте од 7.500 долара у САД-у на најпродаваније моделе Y и 3.

Тесла Инц., са сједиштем у Аустину у Тексасу, такође је морала да се носи с новим таласом ширења заразе коронавирусом у Кини, који је прекинуо производњу у њеној фабрици у Шангају.

- Хвала свим нашим купцима, запосленима, добављачима, дионичарима и подржаваоцима који су нам помогли да остваримо сјајну 2022. у свјетлу значајних изазова током цијеле године - саопштила је компанија за производњу електричних возила и соларних панела.

Тесла није избацила ниједан нови модел прошле године, а суочава се са све већом конкуренцијом старих произвођача аутомобила који непрестано уводе нове моделе електричних возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана