Бучни електромобили биће безбеднији

Агенције
Бучни електромобили биће безбеднији

Америчка национална агенција за безбједност саобраћаја (NHTSA) предложила је нове прописе који ће приморати произвођаче возила са хибридним и електричним погоном да у своје моделе инсталирају системе за емитовање вjештачког звука мотора.

На тај начин, побољшала би се безбjедност пjешака и бициклиста који често страдају зато што не чују да им се приближава аутомобил којег покреће електромотор.

Нове прописе затражио је амерички Конгрес још прије три године, а NHTSA процјењује да ће, када ступе на снагу, допринети да се број повреда које изазову електромобили и хибриди смањи за око 2.800, као и да ће сачувати 35 живота пјешака или бициклиста.

Приједлог који је изнео NHTSA дозвољава произвођачим да изаберу различите аудио сигнале за своје моделе, али уз ограничење да они морају да омогуће пјешацима да на основу звука недвосмислено препознају да им се приближава возило на електрични погон.

У NHTSA процјењују да ће произвођаче аутомобила додатни уређаји коштати 30 долара (око 23 евра), по возилу.

Иначе, сви модели Toyote Prius који се продају у САД од 2012. године имају уграђен уређај који емитује карактеристичан звук при брзинама до 25 km/h. Сличан систем има и Nissan Leaf, а звук се аутоматски укључује када се возило креће брзином испод 28 km/h.

Chevorlet Volt такође већ има инсталиран аудио систем, али се, за разлику од Toyote и Nissana, он не активира аутоматски, већ по жељи возача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана