Број потврђених жртава нехата Џенерал моторса порастао на 97

Агенције
Број потврђених жртава нехата Џенерал моторса порастао на 97

Број погибија доказано повезаних с лошим контакт-бравама аутомобила америчког “Џенерал моторса” (ГМ), порастао је од децембра до сада са 42 на 97, а број повређених у несрећама за које је доказано да су изазване тим бравама, повећао се са 58 на 179.

Адвокат Кенет Фајнберг, кога је ангажовао ГМ за правно регулисање тих бизарних удеса, у понедјељак је саопштио податке о жртвама и повређенима којима ће ГМ исплатити одштету.  

Фајнберг је рекао да је ГМ до 31. јануара, када је истекао рок за подношење захтјева за обештећење због удеса аутомобила с фабричком грешком, добио 4.342 таква захтјева, од којих је више од двије трећине одбачено, а 15 одсто се још провјерава.  

ГМ је обрадио 130 захтјева за обештећење, али Фајнберг није рекао по колико новца су добили подносиоци.  

ГМ је више од десет година знао да у моделе “шевролет кобалт” и друге своје мале аутомобиле уграђује неквалитетне контакт-браве, али то јавно није признао све до фебруара прошле године.  

Те јефтине контакт-браве могу због вибрација током вожње или само због тежине привјеска за кључеве, прескочити у положај ”искључено”.  

Тада мотор одједном престаје да ради, а возач остаје без серво-кочница и серво-управљања што је довело до десетина несрећа.  

Уз то, у том случају не раде ни ваздушни јастуци који возача и путнике штите при судару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана