Британски одговор на Nissanов лондонски такси

Aгенције
Британски одговор на Nissanов лондонски такси

Након што је Nissan приказао возило које ће понудити лондонским такси удружењима, британске компаније Frazer-Nash и Ecotive изашли су у јавност са својом верзијом лондонског таксија која представља комбинацију традиционалног дизајна и савремене технологије.

Возило које има ознаку Metrocab двије компаније резвијају од средине прошле деценије, а током тестирања различити прототипови овог аутомобила прешли су више од милион километара.

Metrocab је предвиђен за превоз 6+1 путника. Аутомобил визуелно веома подсјећа на препознатљиви лондонски такси, али за разлику од њега за погон користи електричну енергију.

Два електрична мотора од по 50 kW смjештена су позади, а сваки погони по један задњи точак. Агрегати се напајају електричном енегијом из литијум-јонских батерија од 12,2 kWh.

Како би таксију омогућили што већи радијус кретања са једним пуњењем батерија, конструктори су предвидели и додатни бензински мотор запремине од једног литра.

Овај мотор неће директно покретати аутомобил, већ ће служити искључиво за допуну батерија путем генератора. Уз његову помоћ Metrocab је у стању да пређе и до 560 км, прије него што се батерије и резервоар са горивом потпуно испразне.

Произвођач тврди да ће у комбинованом режиму возило просјечно трошити око 3,8 л/100 км, што је три пута мање у односу на актуелни лондонски такси.

Осим тога, аутомобил ће у атмосферу избацивати само 50 г угљен-диоксида по километру, или 75 одсто мање у односу на актуелни такси који саобраћа британском престоницом.

Због додатне тежине батерија, Metrocab има масу од 1.750 кг, а брзина аутомобила електронски је ограничена на око 130 km/h. Његови конструктори кажу да возило у потпуности испуњава стандарде које су поставиле лондонске власти, укључујући и круг окретања од 7,62 м.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана