Британска ауто-индустрија "потонула" на ниво из 1984.

b92
Foto: pixabay

Велика Британија је у новембру произвела најмањи број нових возила у том мјесецу још од давне 1984. године. На Острву је прошлог мјесеца израђено само 75.756 возила, према подацима британског Удружења произвођача и продаваца моторних возила (СММТ). Што је још горе, то је био пети узастопни мјесец пада производње.

Поређења ради, у новембру 2020. године Велика Британија је произвела 106.243 возила, па је пад на годишњем нивоу износио 28,7 одсто. До сада је ове године у британским фабрикама направљено 797.261 возило, што је мање за 6,2% у поређењу са укупно 849.525 аутомобила у 2020.

"Ово су невјероватно забрињавајуц́и бројеви, који наглашавају озбиљност ситуације са којом се суочава аутомобилска индустрија", рекао је Мајк Хавес, извршни директор СММТ-а."Уз све негативнију економску ситуацију, растуц́у инфлацију и поновну појаву ковида у земљи и иностранству, тренутне околности су најтеже у посљедњих неколико деценија".
СММТ за овакав резултат криви и проблеме у ланцу снабдијевања. Поред недостатка чипова и других поремец́аја повезаних са ковидом, Велика

Британија је такође претрпјела губитак у производњи након затварања Хондине фабрике овог љета.
Производња возила намијењених домац́ем тржишту у новембру је пала за близу 19 одсто, док је пад износио 30,4 одсто када је ријеч о аутомобилима произведених за извоз.

Осам од десет возила произведених у Великој Британији намењено је извозу, док 60 одсто њих иде на европско тржиште, а нове царине у трговини са ЕУ ступају на снагу 1. јануара 2022. године.

Да ли због пада укупне производње или упркос томе, производња електричних возила је достигла нови максимум, чинец́и 13,7 одсто домац́е производње, што је двоструко више него прошле године.
Електрификована возила (ЕВ и хибриди) чинила су скоро трец́ину производње аутомобила у Великој Британији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана