Брига о гумама током љетњих мјесеци

B92
Брига о гумама током љетњих мјесеци

Замислите да боси ходате по усијаном асфалту усред врелог, љетњег дана. Ноге би вас пекле, а бол вам не би дао да ходате дуже. И вашим гумама, као и ногама, потребна је љетња нега.

Упркос томе што је сасвим јасно да начин на који третирате ваше гуме утиче на њихов животни вијек, равнотежу, управљање, километражу и повратне информације које добијате са пута, гуме су и даље дио возила који се највише занемарује.

А заправо би требало да буде обрнуто, јер су гуме управо веза возила са подлогом, оне носе тежину аутомобила, апсорбују препреке на путу и ако их добро чувате, узвратиће вам послушношћу.

Провјерите притисак у гумама

Колико пута се спомиње притисак у гумама, а опет многи возачи занемарују његову улогу. Ипак, током љетњих мјесеци, ова провера је веома важна.

Као што знате, притисак у гуми варира током љета када возите, али се "ципеле" вашег возила загријавају и притисак у њему расте и пада, чак и када аутомобил стоји у мјесту. Притисак већи од прописаног може изазвати убрзано хабање газећег слоја, а у екстремним случајевима може довести и до пуцања гуме.

Ријешење је да провјеравате притисак на недјељној бази или, ако вам је тако лакше да се подсјетите и натерате, при сваком сипању горива.

Такође, паркирање у хладу током врелих дана вашим гумама много значи.

Азот

Током љетњих месеци размислите о томе да гуме пуните азотом. Азот је сув и незапаљив гас, а његови молекули већи су од молекула кисеоника.

То спречава да азот брзо истиче из гуме.

Вентили

Провјерите да ли су вентили исправни и да ли је капица која покрива вентил постављена на одговарајући начин.

Резервна гума

Замислите да вам у некој недођији пукне гума, а резервна гума није у добром стању.

За резервну гуму важе све претходно наведене ставке. Дакле, посматрајте је као да је гума у употреби, контролишите је редовно и побрините се да очува своје карактеристике.

Рутинска контрола

Непосредно пред љето требало би да провјерите гуме. Да ли на њима има оштећења или пукотина. Такође, обавезно пројверите да ли се газећи слој похабао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана