Богаташи додају гас луксузним аутима

Агенције
Богаташи додају гас луксузним аутима

Торино, Лондон - Снажан раст глобалног богатства додао је гас произвођачима суперлуксузних аутомобила, који ове године биљеже значајан раст потражње и скок профита.

Чувени италијански произвођач спортских аутомобила објавио је извјештај за првих девет мјесеци који показује скок нето добити за готово 40 одсто на 401 милион, а прихода за скоро 14 процената на 2,6 милијарди евра. Извршни директор компаније Сеђо Маркионе је стога раздрагано најавио да би "Ферари" ове године могао достићи милијарду евра добити - чак  двије године прије плана.

"Ферари" је у девет мјесеци ове године продао 6.381 аутомобил - пет одсто више него годину раније. Највише их је, 2.938, власнике нашло на тржишту Европе и Блиског истока, које биљежи скок продаје од 46 одсто. На европском тржишту највише су их купили Британци - 666, а слиједе Нијемци са 560 комада. Британско тржиште је на годишњем нивоу расло осам, а њемачко више од десет процената. На тржиштима Сјеверне и Јужне Америке продато је 2.078 аутомобила уз раст изнад 32 одсто.

"Фераријеви" продајни резултати нису усамљени и позитиван тренд имају и остали произвођачи луксузних и спортских аутомобила. Подаци "Блумберг интелиџенса" показују да је глобална продаја групе произвођача луксузних и спортских аутомобила коју уз "Ферари" чине "Ролс-Ројс", "Ламборгини", "Бентли" и "Мекларен" у посљедњих пет година порасла 51 одсто. Само прошле године тих пет брендова продало је више од 30.000 аутомобила.

Да се богаташи све чешће одлучују на повећање возног парка говори и податак о пословању британске компаније "ХР Оњен", највећег свјетског трговца аутомобилима које производе "Ролс-Ројс", "Бентли" и "Бугати". У годишњем извјештају о пословању који је обухватио период закључно са крајем марта ове године та компанија је исказала за петину већу продају вриједну 428 милиона фунти и чак 78 одсто вишу добит прије опорезивања од 2,9 милиона. Компанија је тај резултат остварила јер је продала 33 одсто више престижних аутомобила.

Растући апетит добростојећих особа подудара се с истраживањима која показују да су врло богати у својим рукама концентрисали највиши ниво имовине од почетка 20. вијека када су већину свјетског богатства држале породице попут Рокефелера или Вандербилта.

Раст богатства

Према подацима из истраживања које су спровели швајцарска банка УБС и консултантска кућа "Прасјвотерхаосу Куперс" имовина свјетских богаташа лани је порасла 17 одсто на рекордних шест билиона долара.

Произвођачи луксузних аутомобила користе овај тренд испоруком индивидуализованих примјерака на којима могу више зарадити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана