BMW-ов чувени V12 мотор ове би године могао отићи у пензију

ГС
BMW-ов чувени V12 мотор ове би године могао отићи у пензију

Према посљедњим незваничним информацијама, BMW-ће прије краја године из понуде повући свој највећи мотор који је нудио у комбинацији са Серијом 7.

Најснажније и најрепрезентативније издање БМЊ-ове луксузне перјанице крије се иза ознаке М760Ли џДриве, а 5,26 метара дуг аутомобил покреће 6,6-литарски В12 мотор који уз асистенцију два турбопуњача развија 585 коњских снага и 850 Нм највећег обртног момента, што је довољно за убрзање од 0 до 100 км/х за 3,8 секунди и електронски ограничених 250 км/х.

С обзиром на све немилосрдније норме о емисији издувних гасова на којима инсистирају у земљама Европске уније, све споменуте бројке изгледа неће бити довољне за опстанак још једног сјајног мотора, а према посљедњим незваничним информацијама из добро обавјештених извора БМЊ ће европским купцима Серије 7 В12 опцију нудити до краја године.

У Минхену су већ потврдили да ће наредну генерацију Серије 7 покретати хибридне погонске групе. Најснажнији модел покретат ће само електромотори, а након што је Мерцедес-Бенз још раније повукао свој В12 мотор на тржишту луксузних лимузина, нажалост, остаје све мање модела које и даље покрећу мотори чија радна запремина и број цилиндара осигуравају јединствен “звук и слику”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана