BMW М5 за 2014. годину званично представљен

Агенције
BMW М5 за 2014. годину званично представљен

BMW је 18. маја званично представио освjежену верзију модела М5. Ова прилика искоришћена је за најаву такозваног "Competition" пакета који ће бити доступан и за М5 и за М6.

Једна од најпознатијих и најбржих лимузина на свијету, у склопу измјена за 2014. годину добила је нову маску хладњака у чијем се горњем десном углу налази М5 лого. Адаптивна LED свjетла доступна су на листи додатне опреме освjеженог BMW-а М5, док измjене на задњим свjетлима обухватају примjену тањих LED трака.

У ентеријеру ћете прво примjетити спортски трокраки управљач, на чијем се дну налази М5 лого. Друга унапређења унутрашњости М5 дjели са стандардним моделом серије 5: нова верзија iDrive мултимедијалног система са навигацијом (4.2) којим се управља преко површине осетљиве на додир. Хромиране апликације и више мjеста за одлагање ситница такође ће се наћи у кабини модела М5.

У понуди ће се наћи и нове нијансе мат боја каросерије које чине да аутомобил изгледа као да је залеђен. Најављене су и нове нијансе боја сjедишта и других дjелова ентеријера који ће бити пресвучени кожом.

Љубитеље спортских аутомобила, ипак ће више занимати детаљи "Competition" пакета које је BMW развио за моделе М5 и М6. Примjерци који буду опремљени овим пакетом имаће мотор снаге 575 кс, што је 15 кс више него у стандардном М5.

Из компаније није стигла информација о томе да ли је/колико је порастао максимални обртни момент на овим моторима, али јесте саопштено да сви модели сада стижу до стотке за 0,1 с брже него раније. Вријеме потребно за убрзање од 0 до 200 краће је за 0,2 секунде.

Не заснивају се сва унапређења само на повећаној снази мотора. Каросерија је додатно учвршћена, опруге и амортизери су тврђе подешени, стабилизатори су додатно учвршћени, док је читав систем ослањања "спуштен" за 10 мм. Систем управљања, као и диференцијал додатно су подешени како би допринијели бољим возним својствима.

Осим рада на механичким системима, приликом развоја "Competition" пакета, рађено је и на развоју софтвера којим се контролишу функције система стабилности возила. Ове измјене имају задатак да дозволе више проклизавања током спортске вожње на граници способности и аутомобила и возача.

М модели опремљени "Competition" пакетом имаће нове фелне од лаке легуре пречника 20 инча. Издувни систем завршаваће се са четири отвора на задњем дијелу М5 и М6 модела и биће офарбан у боју "црног хрома".

Цијене за читаву групу модела М5 и М6 биће саопшете у августу 2013. године, када ће се ови модели појавити на тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана