BMW гради фабрику

Танјуг
BMW гради фабрику

Минхен - Њемачки произвођач аутомобила BMW намјерава да инвестира милијарду долара у изградњу фабрике за склапање аутомобила у Мексику.

Компанија је разматрала могућности изградње фабрике у централним државама Мексика - Идалго или Сан Луис Потоси и вјероватно ће избор пасти на ову другу. BMW у мексичком предузећу планира да производи аутомобиле за америчко и европско тржиште.

Све више свјетских аутомобилских компанија показује интересовање за мексичко тржиште. Прошле седмице њемачки "Дајмлер" и јапански "Нисан" су саопштили да ће инвестирати око 1,4 милијарде долара у заједнички развој и производњу возила лукс класе у Мексику.

"Ауди", који је дио њемачког концерна "Фолксваген", почео је изградњу фабрике у Мексику вриједности 1,3 милијарде долара прошле године. У наредним мјесецима планове о изградњи фабрике у тој земљи могао би да објави и јужнокорејски "Хјундаи".

Мексико постаје главни центар за америчке и канадске произвођаче аутомобила. Према подацима ревизорске компаније КПМГ, цијена радне снаге у Мексику је 60 одсто нижа него у САД. Према неким подацима, радна снага у Мексику је јефтинија него у Кини. Поред тога трошкови транспорта аутомобила из Мексика у САД и Канаду нису високи, а луке у Мексичком заливу и на пацифичкој обали омогућавају лаку испоруку у Азију и Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана