BMW ће користити Тесла суперпуњаче?

Агенције
BMW ће користити Тесла суперпуњаче?

Челници BMW-а и Тесла Моторса разговарали о могућности сарадњи те двије компаније која би између осталог обухватила и заједничко коришћење мреже брзих пуњача коју је амерички произвођач до сада изградио у САД и неким европским земљама.

Двије компаније су схватиле да не морају да буду само ривали када је ријеч о продаји електромобила, већ и да могу да помогну једна другој у даљем развоју и освајању тржишта, што је потврдио и шеф Тесла Моторса, Илон Маск у изјави за Ројтерс.

"И BMW и Тесла чврсто су посвећени развоју електричне мобилности. Разговарали смо о разним видовима сарадње, а један од њих је и коришћење и изградња мреже суперпуњача", потврдио је Маск.

"Био бих задовољан ако постигнемо договор да и остали произвођачи електричних возила, попут BMW-а, почну да користе наше брзе пуњаче, али и да сами почну да их изграђују. На тај начин могли бисмо да постигнемо споразум о узајамној употреби суперпуњача других произвођача", рекао је Илон Маск.

Инфраструктура за брзо пуњење батерија на електричним аутомобилима још увијек је слабо развијена, што отежава пласман сваком произвођачу који планира масовнију производњу и продају ове врсте возила.

BMW се са овим проблемом суочио када је недавно понудио тржишту свој електрични модел и3. Иако је овај аутомобил намењен прије свега вожњи на краћим релацијама, власници који се одлуче за дуже међуградске вожње имаће проблем због потребе да допуне батерије.

Са друге стране Тесла у САД већ има развијену мрежу такозваних суперпуњача, а започео је са убрзаном изградњом станица за брзо пуњење и у Европи. Суперпуњаче тренутно користе само власници модела америчког произвођача. За допуну батерија до 50 одсто капацитета потребно је око 20 минута, а пуњење је за возаче Тесла аутомобила бесплатно.

Компаније Daimler и Bosch недавно су замериле Тесла Моторсу што приликом изградње мреже суперпуњача нису стандардизовали ове станице како би могли да их користе и власници електричних аутомобила других произвођача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана