BMW 858 CSL: Спој прошлости и будућности

Г.С.
BMW 858 CSL: Спој прошлости и будућности

BMW Е31 Серија 8 важи за један од најљепших купеа ухисторији њемачке компаније те често инспирише бројне рестомод и уникатне пројекте.

Истина, овај модел није био баш спортски, него је ријеч више о раскошном гранд туреру који је примјер склоности баварског гиганта ка сложености високе технологије и који је ипак привлачио погледе.

Овог пута је у фокусу уникатни пројект под називом BMW 858 CSL, који је опремљен карбонским бодy китом те га покреће В10 мотор из модела М5 упарен с мануелним мјењачем. Ријеч је о пројекту компаније Rein Speed Shop, који је показан у на догађају Legends of the Autobahn у Монтереyју у Калифорнији, преноси Кликс.

Пројект је заснован на донорском моделу BMW 850i, тако да је његов V12 мотор замијењен S85 V10 мотором из модела Е60 М5, али с повећаном запремином с 5,0 на 5,8-литара. То је уједно била инспирација за ознаку модела 858 CSL.

Иако тренутне „бројке“ тунираног V10 мотора нису познате, оригинални 5,0-литарски S85 мотор је развијао 507 КС и 520 Нм обртног момента, што значи да је био снажнији од верзија V12 мотора у моделу Е31, чија се снага кретала од 300 КС у моделу 850i до 375 КС у моделу 850 CSi. V10 мотор је упарен са 6-степеним мануелним мјењачем путем којег се снага преноси на стражње точкове.

Комбинација мотора и мјењача није једини интересантан аспект BMW-а 858 CLS, јер је гранд турер добио и нови карбонски бодy кит чији дизајн потписује неовисни умјетник Јонсибал. Такође, комплетна унутрашњост је преуређена.

„Кутијасти“ широки блатобрани се лијепо уклапају с остатком каросерије и редизајнираним браницима, што аутомобилу и његовим класичним линијама даје више спортског духа. Уклоњена су и поп-aп предња свјетла која су била заштитни знак модела Е31 те су замијењена отворима на хауби како би што више ваздуха долазило до V10 мотора.

Назад су провидна стражња свјетла, нови завршеци издувних цијеви, а аутомобил красе и нове фелге. Резултат пројекта је спектакуларан рестомод, који подсјећа на неке BMW-ове пројекте као што су концепт Назkа C2 и Е46 М3 CSL.

У унутрашњости су нове кадице, као и компоненте новијих BMW М модела укључујући управљач модела Е60 М5, инструмент таблу, контроле клима уређаја, ручицу мјењача и старт-стоп дугме. Аутомобил је добио и модерни инфотејнмент екран те BMW iDrive контролер на централном тунелу.

Нажалост, BMW 858 CSL ће остати уникат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана