Безбjедност: Волво и даље на правом путу

Агенције
Безбjедност: Волво и даље на правом путу

Када је ријеч о безбједности, Волво је и у 2013. наставио пут према својој визији да до 2020. године произведе аутомобиле у којима нико неће смртно да страда или да се тешко повреди.

Бројни независни безбједносни тестови спроведени током 2013. године потврдили су досадашњу репутацију Волвоа када је безбједност у питању.

Тако је у децембру 2013. Волво S80 добио признање "Top Safety Pick+ 2014" од стране америчког Института за безбjедност на путевима (IIHS), док је у 2013. години компанија испоручила милионити аутомобил опремљен системом аутоматског кочења.

Престижну "Top Safety Pick+" награду за безбjедност раније су освојили и Волво модели S60, XC60 и XC90 и то након одличног резултата на новом тесту чеоног судара са мали преклопом, уведеним 2012. године. Подсjећамо, у питању је тест који симулира ситуацију када се предњим лијевим делом аутомобила удари у друго возило или статични објект као што је стуб.

С обзиром да се у IIHS тесту тек 25 одсто предњег дијела возила с возачеве стране удара у фиксну препреку при брзини од 64 km/h, ова врста испитивања добила је поменути назив "чеони судар са малим преклопом".

Најновији "Topп Safety Pick+" који је припао Волвоу S80 такође је посљедица добрих резултата у на тесту судара са малим преклопом.

Иначе, од 2014. године IIHS ће покренути нови тест програм који ће оцијењивати и рад система за превенцију од фронталних удараца.

Због тога Волво очекује да ће модели S60, XC60 и S80, који посjедују системе Ciuty Safety (аутоматско кочење при мањим брзинама), Collision Warning with Full Auto Brake (упозорење на ударац с аутоматским кочењем) и Pedestrain Detection (систем откривања пешака), поново бити међу кандидатима за 2014 "Top Safety Pick+" оцијену.

Када је ријеч о EuroNCAP испитивању, ова организација је у 2013. години представила нови тест програм намjењен системима аутоматског кочења који оцjењује рад поменутих система и укључује тест налета на задњи дио возила при градској и међуградској вожњи, а који ће бити саставни дио тест програма за 2014. годину.

Модел XC60 опремљен City Safety системом био је међу најбољима у градским условима вожње, док је V40 бриљирао у међуградској категорији, кажу у компанији Волво.

V40 још увијек број 1 на EuroNCAP тесту

Иако ни један Волво модел није био подвргнут EuroNCAP тесту у 2013. години, Волво V40 тестиран 2012. године остао је аутомобил с најбољим постигнутим резултатом у историји овог института.

V40 је истовремено постигао и најбољи резултат свих времена у категорији заштите пjешака, остваривши 88 одсто од максималног могућег броја поена. Пионирски рад Волвоа на заштити пешака резултирао је освајањем 2013 Global NCAP Innovation награде.

Волво подсjећа и да је V60 Plug-in Hybrid на EuroNCAP безбjедносним тестовима забиљежио најбољи резултат међу тестираним plug-in хибридним аутомобилима.

Милион Волво возила са системом аутоматског кочења

City Safety систем аутоматског кочења при мањим брзинама дио је стандардне опреме на свим новим Волво моделима на свим тржиштима.

Већина Волво модела је опремљена и бројним другим иновацијама, као што је Collision Warning систем упозорења на ударац с функцијом аутоматског кочења, као и систем детекције пjешака и бициклиста с функцијом аутоматског кочења.

У јулу 2013. године Волво је испоручио милионити аутомобил опремљен системом аутоматског кочења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана