Берни Еклстон: Испао сам будала

Агенције
Берни Еклстон: Испао сам будала

Први човјек Формуле 1 Берни Еклстон рекао је да је испао будала јер је платио 100 милиона долара да се заврши суђење на којем је био оптужен за давање мита.

Он је додао да му је ипак драго што је судски процес окончан. Њемачки суд је прекинуо суђење Еклстону након што је британски милијардер вансудском нагодбом платио 100 милиона долара.

"Три и по године сам провео у путовањима, састанцима с адвокатима и Бог зна чему још, па је добро што се то завршило. То је и добро и лоше. Добро јер је судија прије свега тога рекао да сам мање-више ослобођен, а тужилаштво није имало случај. Међутим, чини ми се да сам испао будала што сам се нагодио јер сам то учинио са тужилаштвом, а не са судијом", рекао је Еклстон за британске медије те додао да је капиталистички систем добар.

Суђење је трајало од априла, а Еклстон је оптужен да је њемачком банкару Герхарду Грибковском дао мито од 44 милиона долара у вези с продајом удјела у Формули 1. Тај банкар је осуђен на осам и по година затвора због примања мита и утаје пореза. Еклстон (83) је негирао кривицу и рекао да га је Грибковски уцијенио.

"Суђење се одвијало два дана недјељно и трајало би до октобра. Није лако да покушавате да водите посао кад имате посла с адвокатима. У сваком случају, све је завршено и то је добро. Задовољан сам и све је у реду. Сада могу да радим оно што радим најбоље, а то је да водим Формулу 1", навео је Еклстон и додао:

"Још три мјесеца ван Формуле 1 би заиста било лоше. Викендима сам радио како бих надокнадио све што сам пропустио током недјеље".

Суд у Минхену је саопштио да ће 99 милиона евра уплатити њемачком министарству финансија, а милион долара дјечјем хуманитарном фонду. Новац ће бити уплаћен за мјесец дана, чиме ће судски процес званично бити завршен.

У саопштењу Еклстонових адвоката наводи се да окончање суђења "није ни договор ни поравнање, па ни куповина", а тужилаштво је саопштило да је таква одлука донесена дијелом и због година оптуженог и његове воље да сарађује.

Безобразлук

Када је судија питао Еклстона да ли је у стању да за седам дана прибави новац, газда Ф1 је одговорио једним скромним "да".

"Безобразлук! Платити 100 милиона долара показује да би овдје у суштини морала бити енормна кривица", окарактерисала је бивша министарка правде Њемачке Сабине Лојтхојсер-Шнаренберг Еклстонов одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана