Бентли враћа своју легенду у живот

ГС
Foto: Klix.ba

Компанија Бентли намјерава вратити свој легендарни модел у живот и учинити га дијелом своје колекције под називом Heritage Collection.

Бентли је произвођач аутомобила с историјом која траје више од 100 година, што значи да има много генерација историјских модела. Како би одала почаст својој прошлости, компанија је реализовала бројне рестаурацијске пројекте међу којима је и  S3 Continental Flying Spur из 1961. године, који је добио електрични погон.

У новом пројекту Бентли "оживљава" своју први T-Series модел, који је претходник модерног модела Fluing Spur те га намјерава у потпуности рестаурирати. Аутомобил је произведен 28. септембра 1965. године те је био у власништву компаније послуживши за развој. Бентлијев тим га је пронашао у неисправном стању након вишегодишњег стајања у складишту и поправио његов V8 мотор који је прорадио први пут након 15 година. V8 се појавио 1959. године доласком модела Bentley S2, а дизајн овог мотора је био толико поуздан да се унапређивао и производио пет деценија. Његова кулминација је био мотор који покреће модел Muslanne Speed и који развија 537 KS и 1.100 Nm обртног момента.

Рестаурација је почела још 2016. године растављањем дијелова каросерије и лакирањем. Пројект је заустављен због фокуса на планове електрификације, но сада је поново настављен. У компанији предвиђају да ће бити завршен у наредњих 18 мјесеци.

Намјера Бентлијевих експерата је да аутомобил остане што више у оригиналном стању укључујући његову оригиналну Shell сиву боју каросерије и унутрашњост пресвучену плавом кожом. Када буде завршен, Т-Series модел ће бити непроцјењив колекционарски примјерак, преноси Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана