Bentley, Porsche? Хакери их обијају као да су југо

Aгенције
Bentley, Porsche? Хакери их обијају као да су југо

Британски Врховни суд донио је на захтјев Volkswagena одлуку да се забрани објављивање спорног научног рада у коме се откривају тајни кодови за стартовање мотора аутомобила. Voklswagen сматра да ће, ако публикација буде јавно доступна, лопови лакше красти аутомобиле луксузних марки - Bentley, Lamborghini и Porsche, али и нешто приступачније Аудије.

Подсjећамо, Флавио Гарсија са Универзитета из Бирмингема и његове холандске колеге, Барис Еге и Роел Вердут, "провалили" су сигурносни код тако што су открили јединствени алгоритам који аутомобилу омогућава да препозна идентитет кључа за "паљење" мотора. Они су планирали да свој научни рад објаве у августу на симпозијуму о сигурности у Вашингтону, али је британски Врховни суд у међувремену привремено забранио објављивање тог текста.

У првој реакцији на судску одлуку, британски и холандски научници рекли су да ће поштовати судски налог да не објављују рад у коме се износе детаљи "разбијања" кодова за стартовање мотора поменутих аутомобила марки.

Voklswagen није изричито тражио да се рад забрани, већ да се из њега изоставе неки дjелови у којима се откривају сигурносни кодови, на шта аутори текста нису пристали. Њемачки произвођач је у образложењу свог захтјева изнио тврдњу да би објављивање публикације тројице научника "омогућило софистицираним криминалним организацијама да, уз одговарајућу опрему, разбију сигурносни код и украду аутомобил".

Иако је ријеч о моделима луксузних аутомобилских марки, као што су Bentley, Porsche и Lamboghini (сви у власништву VW групације), у Voklswagenу су посебно забринути да би лопови могли да се устреме и на њихов цјеновно приступачнији бренд, Ауди, који је такође заштићен истим Megos Crupto алгоритмом. У том случају, потенцијално би били угорожени милиони власника ових аутомобила.

И док су у њемачком аутомобилском гиганту задовољни забраном, Универзитет у Бирмингему изразио је разочарење судском одлуком.

"Иако нисмо задовољни што суд није подржао академске слободе и јавни интерес, поштоваћемо његову одлуку", изјавио је портпарол универзитета. Ипак, у тој образовној установи не одустају од борбе да научни рад угледа свјетлост дана.

"Одлучено је да се објављивање публикације у било којој форми одложи, а даље правне мјере предузећемо у консултацијама са нашим адвокатима, у наставку судске парнице."

Холандски научници изјавили су да "раде одговоран научни посао и да им је циљ побољшање сигурности, а не помоћ криминалцима да краду луксузне аутомобиле". Они тврде да власници аутомобила имају право да знају које су слабости сигурносних протокола на које се ослањају и да аутомобилска индустрија и криминалци то знају, а јавност не.

"Чип који се користи у заштити датира из средине деведесетих година 20. вијека и од тада је застарио, али је ипак и даље у широкој употреби у ауто-индустрији", каже се у њиховом саопштењу.

"Наш рад показује слабости у заштити од крађе на основу математичких прорачуна и заснован је на јавно доступним информацијама. Он не описује како да се лакше украде аутомобил, јер су за тако нешто лоповима неопходне додатне информације", тврде холандски научници.

Они кажу да чак и ако лопови покушају да искористе податке из њиховог научног рада, крађа би у случају сваког аутомобила трајала два дана, колико је компјутерском програму потребно да обави одговарајуће прорачуне.

Холанђани истичу да су још у новембру 2012. обавијестили произвођача који чиповима снабдјева Voklswagen о откривеним слабостима, тако да су у међувремену могле бити предузете мјере да се недостаци исправе.

Међутим, Voklswagen је током судског поступка саопштио да није био упознат са садржајем рада све до маја 2013, када се и обратио суду ради заштите.

Иначе, технологија коју Voklswagen од краја деведесетих употребљава за заштиту од нежељеног стартовања мотора на аутомобилима користи транспондер уграђен у кључ, који возилу шаље кодирани радио сигнал. Након што ауто прими сигнал, сигурносни систем се деактивира и мотор је могуће стартовати.

Исту технологију користе и неки други произвођачи, као што су ФИАТ и Хонда.

Спор око објављивања научног рада, о чему је први писао британски Гардијан, покренуо је дебату у острвским медијима о томе како избалансирати интересе индустрије и научне заједнице, и то не само у аутомобилском сектору, већ и у другим, још осјетљивијим областима попут медицине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана