Aвтоваз привремено прекинуо производњу лада

Агенције
Aвтоваз привремено прекинуо производњу лада

Самара - Руска фабрика аутомобила Автоваз је привремено зауставила траке за производњу моела "лада калина" и "лада гранта", речено је агенцији Тас у прес центру компаније.

Автоваз сарађује са 450 добављача,  од којих три недавно нису могла да обезбиједе неопхоне компоненте са склапање возила "лада". Због тога је одлучено да се заустави линија "калине" и "гранте", како са трака не би силазили некомплетни аутомобили, прецизирали су у прес центру.

Производња на линији "калина"и "гранта" ће бити обновљена 27. октобра, док линије за производњу осталих модела раде у нормалном режиму.

То није први пут да компанија зауставља производњу аутомобила "лада калина" и "лада гранта". Средином априла 2014. Автоваз је такође привремено прекину прозводњу.

Како су објаснили у прес центру, тада је то било у складу са утврђеном планом производње аутомобила, резервних дијелова и монтажних склопова у циљу оптимизације залиха у складиштима и у дилерској мрежи.

"Лада гранта" је у септембру била најпродаванији модел у Русији, са 16.900 аутомобила и растом од 15 одсто на годишњем нивоу, показали су подаци Асоцијације европског бизниса. "Лада калина" је заузела четврто мјесто, са 5.700 јединица и растом од 7,5 осто.

Укупна продаја аутомобила "лада" у септембру је на руском тржишту достигла 36.513 аутомобила што је 38 одсто више него у августу. Повећана је тражња свих модела. Највећи мјесечни раст продаје оствариле су "лада калина" (33 одсто) и "лада гранта" (42,7 одсто), док је "лада 4x4" удвостручила продају, подсјетио је Автоваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана