Аутопутеви будућности свијетлиће у мраку

Танјуг
Аутопутеви будућности свијетлиће у мраку

Дио "паметног" аутопута, који ће свијетлети у мраку и имати временске показатеље, биће постављен у Холандији половином ове године.

Пут ће карактерисати и приориотетна индукциона трака за електрична возила, интерактивно освјетљење које се пали када аутомобили пролазе, али и освјетљење са напајањем на снагу вјетра, који ће бити постављени у наредних пет година.

Путеви се граде на сличан начин више од сто година - са застарјелим дизајном и технологијом долази до великог броја несрећа, кажу стручњаци.
Предвиђа се да ће ускоро аутопутеви будућности, преноси портал "Грађевинарство", бити у корелацији са аутомобилима будућности.

Првих неколико стотина метара тог "паметног пута", који свијетли у мраку и има индикаторе времена, биће постављено у холандској провинцији Брабант.

Пројекат паметног аутопута (Smart Highway), студија "Росегарде" и инфраструктурне компаније "Хеијиманс", освојио је награду "Најбољи будући концепт" на такмичењу "Dutch Design Awards" и већ је "изашао" ван оквира концепта.

Студио је развио фото-свjетлећи прах који ће замjенити ознаке на путу, а који се пуни на сунчевој свjетлости, што му омогућава да свијетли до 10 сати током ноћи.

Посебне боје ће се користити за бојење маркера, попут снијежних пахуља широм површине пута. Када температура падне до одређене тачке те слике ће постати видљиве и указиваће нпр. да је клизав пут.

Та технологија постоји већ годинама на производима хране за бебе, али ће код аутопутева бити унапређена. Идеја није само да се више користе одрживе методе освјетљавања главних саобраћајница, што их чини сигурнијим и ефикаснијим, већ поновно разматрање начина на који се пројектују аутопутеви док се смишљају нови дизајни аутомобила.

Како то Студио "Росенгарде" посматра, аутомобили и интерни навигациони системи повезани са глобалним системом, који садржи податке о условима саобраћаја, представљају само једну половину наших будућих система за управљање путевима.

Путеви морају да постигну свој дио погодбе и такође постану "интелигентни" и корисни управљачи информацијама.

"Истраживања о 'паметним' транспортним системима и 'паметним' путевима постоје већ више од 30 година", каже Емина Сендијаревић из студија "Росегарде".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана