Аутомобили без возача до 2030.

Агенције
Аутомобили без возача до 2030.

Дубаи - Званичници Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) објавили су да ће се до 2030. године више од 25 одсто саобраћаја у Дубаију одвијати у аутоматским аутомобилима без возача.

У том граду је регистровано више од милион и по возила и није необично видјети "ферарије" који, поред "ламборгинија", чекају на семафору. Престоница УАЕ је већ увела најсавременији метро систем без возача, који је превезао 178 милиона људи у прошлој години.

"Паметну технологију" користе неки од произвођача најлуксузнијих возила и развија се таквом брзином да план званичника УАЕ није нереалан.

Аутомобили "без возача" могли би да направе велике проблеме хиљадама возача таксија на улицама Дубаија јер су званичници навели да се нова стратегија не базира на приватним аутомобилима, већ на такси возилима, аутобусима и другим јавним превозним средствима.

У саопштењу шеика Мухамеда бин Рашида ал Мактума наведено је да би "паметан саобраћај" смањио трошкове превоза и искоријенио саобраћајне несреће.

- Представили смо јасну стратегију која има специфичан циљ, а то је паметна вожња, један од покретача одрживе економије у УАЕ - рекао је шеик Мухамед, који се може видјети на улицама престонице УАЕ у бијелом "мерцедесу" Г класе с регистарским бројем 1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана