Аутомобил који бисте допуњавали једном у 100 година

Aгенције
Аутомобил који бисте допуњавали једном у 100 година

Путевима широм свијета саобраћа преко милијарду аутомобила који директно или индиректно кроз материјалне ресурсе, утрошак времена и штетне емисије коштају човјечанство хиљаде и хиљаде милијарди евра.

Замислите да сви ти аутомобили за погон користе чист извор енергије који изискује допуну од свега 8 грама горива на сваких 100 година.

Компанија Laser Power Systems (LPS) из Конектиката, САД, развија нови аутомобилски погонски систем који као гориво користи један од најгушћих материјала који се могу наћи у природи, хемијски елемент торијум.

Торијум због своје природе има потенцијал да производи огромне количине топлоте. Америчка компанија експериметисала је са ласером који ради на бази торијума и који загријева воду стварајући водену пару. Ова пара у стању је да покреће мини турбине претварајући топлотну у механичку енергију.

Тренутни модели мотора имају масу од око 225 кг и без проблема могу да се смјесте у простор у ком се код савремених аутомобила налазе конвенционални мотори. Према ријечима извршног директора компаније LPS, Чарлса Стивенса, 8 грама торијума може да створи количину енергију еквиваленту оној која је потребна просјечном аутомобилу током једног века експлоатације.

Идеја да се торијум употреби као погонско гориво у аутомобилу није нова. Лорен Калесус дизајнирао је 2009. године Cadillac World Thorium Fuel концепт који би према његовој замисли као гориво користио овај хемијски елмент.

Чарлс Стивенс је свијестан да би људи могли да буду забринути због тога што је торијум радиоактиван.

"Танак лист алуминијумске фолије довољан је да вас заштити од радијације која се емитује. Људи добију више радијације приликом снимања код зубара него што би то био случај са нашим мотором", објашњава он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана