Аутоматски мијењачи су свуда: Ево шта значе Б, С, М, П, Н и остале ознаке

Г.С.
Аутоматски мијењачи су свуда: Ево шта значе Б, С, М, П, Н и остале ознаке

Вожња аутомобила с аутоматским мијењачем лакша је него с мануелним - аутоматици се све чешће купују али многи возачи не знају шта значе неке ознаке.

Многи чак и након дугог времена не науче шта значе поједини начини рада и за шта су потребни.

Требало би рећи да немају сви мијењачи све ознаке и начине рада који су овдје наведени.За почетак ово су четири главна начина рада аутоматског мијењача.

Овај начин рада се никада не смије користити док се ауто још креће и не треба се у њега поуздати када су стрмине на којима паркирате велике.

Уз њега би требало увијек да користите и мануелну кочницу и то тако да прво активирате њу а тек након тога мијењач пребаците у П. Начин Р је Реверс односно ”рикверц”. Начин Н је Неутрал односно неутрални пренос и у модерним аутомобилима са автоматиком се врло ријетко користи.

Помоћи ће нпр када стојите на семафору а не желите да држите ногу на кочници или када ауто треба да погурате или га утоварите на камион шлеп службе. Користи се и у неким старијим ”правим теренцима” на којима је потребно пребацити у неутрал пре укључивања редуктора или погона на све точкове приликом пребацивања у нижи степен преноса или одабира начина погона на све точкове на СУВ возилима.

Али требало би запамтити да вуча аутомобила с аутоматским мијењачем с искљученим мотором може бити штетна за мијењач. Начин Д је Драјв односно начин нормалног кретања унапред када мијењач сам бира и пребацује жељене брзине.На старијим колима с автоматиком ћете често пронаћи начине рада Л 1 2 3 или Д1 Д2 Д3. Начин рада Л је Лоу Гир односно најнижи степен преноса. На неким аутима је и означен као 1.

У овом начину рада мијењач ће стално користити само први степен преноса без пребацивања у виши степен преноса.

Овај начин присилног ограничавања мијењача може бити користан у разним ситуацијама попут вуче тешке приколице кочења мотором током вожње низбрдо приликом вожње узбрдо и у тешким условима попут блата или снијега.

Начини рада 2 3 (Д2 Д3) (понегдје и 4) су опције за присилно ограничење највишег степена преноса на другу трећу или четврту брзину.

У таквим начинима рада мијењач ће се мењати само до брзине коју одаберете, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана