Ауди варао на тестовима?

Агенције
Ауди варао на тестовима?

Вашингтон - Амерички званичници открили су још једну "Фолксвагенову" превару, а сада је на возилима његове филијале "Ауди" такође детектован софтвер који служи за варање на тестовима издувних гасова.

Позивајући се на изворе који су блиско повезани са истрагом овог случаја, угледни амерички пословни лист "Волстрит журнал" наводи да је нова превара откривена прије четири мјесеца током теста који су спровели регулатори у Калифорнији. Међутим, ни "Ауди", ни "Фолксваген", нити амерички званичници нису то објелоданили.

Разумљиво је зашто ћуте њемачки произвођачи аутомобила, јер то не иде наруку "Фолксвагену", с обзиром на то да би откриће о новој превари могло створити незадовољство код званичника, инвеститора и особа које посједују његова возила.

Софтвер је наводно уграђен код "Аудијевих" дизелаша и бензинаца, а пронађен је захваљујући пређашњем искуству на "Фолксвагеновим" дизел моторима.

Још није познато који "Аудијеви" модели имају недозвољени софтвер, што отвара многа питања у Европи, гдје су критеријуми за емисију издувних гасова строжи него у САД. Из "Фолксвагена" су, међутим, устврдили да софтвер није кршио европске законе.

Нова афера отворена је у незгодном моменту, с обзиром на то да је "Фолксваген" у недјељу објелоданио да је истрага у Њемачкој у вези с ранијим откривањем софтвера идентичне намјене на његовим моделима обухватила и њиховог предсједника. Компанија је покренула истрагу против њихових бивших извршних директора Мартина Винтеркорна и Херберта Диса, те предсједника Ханса Дитера Печа. Истражиоци наводе да руководство компаније није рекло акционарима о истрази која је обухватила дизел возила у Америци и о потенцијалним финансијским ризицима.

Из компаније су поручили да нису нашли никакве индикације према којима руководство није информисало инвеститоре на вријеме. Прије него што је постао предсједник компаније 2015. године, Печ је у "Фолксвагену" био директор финансија. На мјесто предсједника дошао је у јеку скандала с емисијом издувних гасова који се односио само на моделе "Фолксвагена".

Први скандал

"Фолксваген" је постигао судску нагодбу с 500.000 власника својих возила у САД и Европи, а софтвер који лажира податке пронађен је у 11 милиона возила на дизел погон.

Компанија због скандала мора власницима возила исплатити 15 милијарди долара, а осим тога суочена је са драконским казнама у државама које су обухваћене скандалом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана