Ауди представио нови А5 и А5 Авант

Г.С.
Ауди представио нови А5 и А5 Авант

Након 30 година присуства на тржишту, Ауди је свој модел А4 послао у пензију, но стигла је замјена.

Ауди А5 је некада важио за цоупе елегантног стила сада је постао седан. Поменути А4 одлази у пензију, али не у потпуности јер ће Аудијеви модели с парним бројевима у својим ознакама имати електрични погон, док ће они с непарним имати моторе с унутрашњим сагоријевањем.

Ауди А5 је некада важио за купе елегантног стила сада је постао седан. Поменути А4 одлази у пензију, али не у потпуности јер ће Аудијеви модели с парним бројевима у својим ознакама имати електрични погон, док ће они с непарним имати моторе с унутрашњим сагоријевањем.

Нови А5 доноси свјежи изглед, унапријеђену технологију и живахне за које се у Аудију надају да ће усрећити купце без обзира на њихов буџет. Основни модел је добио 2,0-литарски четвероцилиндрични мотор с турбопуњачем, који развија 150 КС, а у понуди је и верзија с 204 КС. Овај мотор је добио турбопуњач с варијабилном геометријом турбине (ВТГ) за ефикасније кориштење горива под дјеломичним оптерећењем. Верзија са 150 КС има предњи, а варијанта с 204 КС се може добити и с кватро погоном на сва четири точка.

Аудијев 2,0-литарски ТДИ мотор генерације ЕА288 користи ТвинДозинг технологију за контролу емисије те двије балансне осовине за углађен рад. Испоручује 204 КС и 400 Нм обртног момента те је доступан с аутоматским мјењачем с двоструким квачилом, као и погоном на предње и сва четири точка. Овај мотор је комбинован с 48-волтним благим хибридним системом у сврху смањења емисије ЦО2, а удобност је унапријеђена “углађенијим” покретањем мотора.

Модел С5 посједује 3,0-литарски В6 мотор с турбопуњачем, који испоручује 367 КС и који је упарен са седмостепеним мјењачем с двоструким квачилом, али и кватро погоном на сва четири точка с технологијом расподјеле обртног момента. Ауди је унаприједио овјес и управљање, док су доступни и адаптивни амортизери за удобнију вожњу.

Нови А5 је порастао, но задржао је елегантни профил. Екстеријер одликују широка маска, велики отвори за ваздух и  “праве” издувне цијеви. ЛЕД дневна свјетла и друга генерација ОЛЕД стражњих свјетала су дио стандардне опреме, а у Европи су доступни прилагодљиви свјетлосни ефекти,преноси Кликс.

Унутрашњост је усмјерена на човјека, ту су два ММИ инфотрјнмент екрана, кориштен је материјал који осигурава додатну удобност, а дуже међуосовинско растојање је омогућило више простора у унутрашњости.

Диџитал Стејџ инфотејнмент систем укључује танки ОЛЕД ММИ екран, 11,9-инчни екран виртуелног кокпита, 14,5-инчни ММИ екран осјетљив на додир и опциони 10,9-инчни екран за сувозача. Подесиви ХУД дисплеј омогућава контролу функција возила и инфотејнмент система.

Додатне функције укључују опциони екран за сувозача намијењен навигацији или стреамингу, Банг анд Олуфсен озвучење са звучницима у наслонима за главу, двозонски клима уређај и друго. Ауди А5 и С5 ће се продавати у Њемачкој и бројним европским земљама од новембра. Наруџбе у Њемачкој се примају од овог мјесеца, а цијена основног модела је 45.200 евра с укљученом навигацијом, електронском стражњом куком и претинцем за мобител с функцијом пуњења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана