Audi лети на Мjесец!

Агенције
Audi лети на Мjесец!

Audi је у сарадњи са тимом научника из Њемачке развио лако лунарно возило које ће до краја 2017. бити лансирано на Земљин природни сателит.

Њемачки произвођач аутомобила започео је пројекат израде лунарног ровера 2015, укљућивши се у такмичење Google Lunar X Prize чији је крајњи циљ успјешно слијетање на Мјесец.


Према пропозицијама овог такмичења, награду од 30 милиона долара освојиће компанија којој пође за руком да на Мјесечеву површину успјешно спусти лунарно возило, које ће затим морати да пређе најмање 500 метара и да пошаље фотографије натраг на Земљу.

Audi quattro rover дело је 16 стручњака ове компаније, који су на пројекту радили заједно са тимом научника из Њемачке. Возило је тешко свега 30 кг, захваљујући употреби лаких материјала и алуминијума.

Ровер је погоњен батеријама развијеним уз помоћ Audiјеве Е-трон технологије, коју иначе користе електрични аутомобили те компаније, а Audi планира да помоћу летјелице ALINA, која ће се спустити на Мјесец, пошаље два quattro ровера. Они би требало да на мјесечеву површину атерирају крајем 2017. године.

За процес лансирања са Земље задужена је компанија Спаце Флигхт Индустриес, у којој партиципира и SpaceX Илона Маска, оснивача и власника Тесла Моторса.

Конструисање Audiјевог quattro ровера је завршено, а остало је још да се изврше финална тестирања возила на локацијама чија су топографија и састав земљишта слични Мјесечевим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана