Ауди избацује дугмиће из аутомобила ФОТО

Агенције
Ауди избацује дугмиће из аутомобила ФОТО

Најновији тренд обликовања ентеријера и инструмент табле аутомобила показује да се умјесто помоћу дугмића и точкића, команде све више задају путем екрана осјетљивих на додир.

Ауди је на најновијемконцепту Prologue представио један такав кокпит будућности у коме се умjесто класичних, физичких команди, посвуда налазе "touch-screen" модули, помоћу којих се контролишу функције аутомобила.

Шеф истраживачко-развојног одjељења Аудија, Улрих Хакенберг, најавио је да бисмо нешто слично ускоро могли да видимо и у продукцијским моделима овог произвођача.

Према његовим рjечима, у будућим моделима Аудија биће све мање дугмића и точкића, а као крајњи резултат имаћемо аутомобил без "иједног дугмета".

Ауди је, недавно, у трећој генерацији модела ТТ представио још једну иновацију.

Умjесто класичних инструмената, испред возача се налази дисплеј, на коме се очитавају подаци битни за вожњу, али који уједно обавља и функцију екрана мултимедијалног система и навигације.

На тај начин, на централној конзоли је ослобођен простор на коме се код већине нових модела налази "touch-screen" мултимедијалног уређаја.

Хакенберг је открио да ће овакав распоред бити примjењен и код још неких модела Аудија, али код свих. Према његовим рjечима, класични екран мултимедије за сада ће се задржати код лимузина и кросовер модела.

Он је изнио и неке детаље о Аудијевом систему аутономног управљања, који ће такође бити саставни дио аутомобила у будућности.

Како каже, систем је још увијек у развојној фази, с обзиром да треба да се отклоне одређени недостаци.

Један од проблема са којим се суочавају инжењери Аудија односи се на дужину времена које је потребно да возач преузме команде возила, у случају непредвиђених околности и непосредне опасности. Тај период сада износи десетак секунди, што је превише.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана