Астон Мартин В8 из филма о Џејмсу Бонду би могао бити продан за готово 2 милиона долара

GS
Foto: Printscreen

Један од само четири функционална примјерка модела Астон Мартин В8, који су кориштени током снимања филма "The Ливинг Daylights" (1987) о британском агенту Џејмсу Бонду, биће продан на аукцији у аугусту.

Аутомобил је у потпуности рестауриран, покреће га В8 мотор и опремљен је "ракетним потисником." Првобитно је продан 1973. године, а компанија ЕОН га је купила половног 1986. године јер се на нови аутомобил чекало 18 мјесеци. Био је лакиран у Тудор зелену металик боју, а његов мотор је упарен с аутоматским мјењачем. Продукцијски тим га је лакирао у Kумберланд сиву боју, уградио је хаубу с модела с карбуратором, као и шибер, а такође су направљене модификације детаља који су редизајнирани откако је аутомобил први пут купљен 13 година раније.

Аутомобил је добио и скије које се могу уклонити као и ракетни потисник. Нажалост, аутомобил је кориштен за сцену у којој је требао бити вожен низбрдо у сњежни насип. Како би олакшао процес, продукцијски тим је уклонио мјењач и мотор.

Аутомобил је у власништву ЕОН Productionsa био до 1995. године, када је продан познатом колекционару Петеру Нелсону. Након тога је "боравио" у музеју Stars Motor Мuseum у Енглеској, гд‌је је био дио статичне изложбе до 2004. године. Након тога је завршио у власништву америчког колекционара, а 2021. године га је купио актуелни власник који му је вратио његов мотор. Ријеч је о В540 В8 мотору с карбуратором и Вантаге-спец побољшањима, који је упарен с "коректним" ЗФ петостепеним мануелним мјењачем.

Власник је искористио прилику да ријеши проблем корозије и механике, а такође је поново лакирао аутомобил тако да изгледа као нов. Постављена је уклоњива централна конзола с лажним дугмадима за све гадгете из филма, као и дугме за самоуништење. Бацач пламена је додан како би стражњи ракетни потисник д‌јеловао увјерљивије.

Аутомобил ће бити продан на аукцији куће РМ Sotheby's између 17. и 19. аугуста, а процјењује се да ће нови власник издвојити између 1,4 и 1,8 милиона долара, преноси Кликс

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана