Аргентинци протерали и каменовали Top Gear екипу

Агенције
Аргентинци протерали и каменовали Top Gear екипу

Пошто је у медије доспела информација да се екипа емисије Top Gear појавила на снимању Божићног специјала у Аргентини са возилом чије регистарске таблице имају ознаку H982 FKL, ситуација се додатно закомпликовала.

Овакве регистарске таблице су узнемириле јавност у Аргентини јер је протумачено да се "982" односи на 1982. годину, а "FKL" на Фокландска острва у Атлантском океану, око којих су двије земље водиле оружани сукоб те године.

Водећи аргентински лист Кларин је као коментар написао да је Фокландски рат још увијек "веома осетљива тема" за Аргентинце, нарочито у јужним дјеловима ове државе.

Аргентински новинари нису погрешили. Екипа емисије Top Gear морала је да побјегне из земље уз полицијску пратњу.

Група бијесних грађана напала је Top Gear караван каменицама, услијед чега су презентери Џереми Кларксон, Ричард Хамонд и Џејмс Меј морали да оставе своје аутомобиле поред пута и да траже начин да се извуку из незгодне ситуације.

Возни парк у овом изазову састојао се од Џеремијевог Порсшеа 928 (са проблематичним таблицама), Лотуса Есприт и Форда Мустанг.

BBC међутим негира да је постојала намjера да се Аргентинци испровоцирају. Један од продуцената ове медијске куће тврди да је возило са поменутм таблицом сасвим случајно изабрано.

"Продуценти Top Gear-а набавили су три возила за снимање, а тврдње да су аутомобили изабрани на основу регистарских таблица или да су таблице накнадно постављене, не одговарају истини", кажу у BBC-ју.

У британској Агенцији за издавање возачких и саобраћајних дозвола утврђено је да Порсше има уредну важећу регистрацију, али то и даље не доказује да она није постављена након што је Top Gear набавио возило.

Ипак, према подацима ове агенције, аутомобил је први пут регистрован 1991, посљедње године када су издаване таблице са почетним словом "H", што указује да Порсше можда заиста има оригиналну регистрацију из 1991. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана