Apple купује Теслу?

Агенције
Apple купује Теслу?

У америчким медијима поново су се појавиле спекулације да електронски гигант Apple планира да под своје окриље доведе произвођача електричних аутомобила, компанију Тесла Моторс.

Како пише Сан Франциско кроникл, Apple је већ обавио прелиминарне разговоре о евентуалној куповини Тесле. Према истом извору, челници двије компаније састали су се у прољеће 2013. како би размотрили опцију да Apple преузме контролу над Теслом.

Куповином Тесле, Apple би добио прилику да прошири своју дјелатност на аутомобилску индустрију и осигура раст компаније у будућности, с обзиром на све већу конкуренцију на тржишту таблет и смартфон уређаја.

Са друге стране, Тесла Моторс је у великом успону. Акције компаније порасле су за 500% у посљедњих годину дана. Према најновијим подацима, Тесла је у посљедњем кварталу 2013. остварио приходе од 761 милион долара (553 милиона евра).

У том периоду компанија је купцима испоручила 6.900 аутомобила Модел S.

Тесла планира да у 2014. прода 35.000 примерака Модела S и тако надмаши резултате из 2013. године за 55%. До краја године, компанија очекује да ће повећати производњу на 1.000 аутомобила недjељно.

У прилог таквим плановима иду и похвале које је Модел S добио од Cosumer Reportsa. Овај магазин, који оцијењује квалитет производа на америчком тржишту, додјелио је Тесли S 99 од могућих 100 поена, што је најбољи резултат који је постигао један аутомобил.

Уз то, Тесла S је од стране америчке Националне агенције за безбедност саобраћаја (NHTSA) проглашен за најбезбjеднији аутомобил свих времена. Репутацији овог аутомобила нису нашкодили ни инциденти у којима је након удеса дошло до пожара на батеријама.

Тесла Моторс поред америчког, у 2014. рачуна и на друга свjетска тржишта, прије свега европско и кинеско. Осим Тесле S, у 2014. у продаји ће се појавити још један модел овог произвођача, кросовер Тесла X.

Када се узму у обзир сви ови подаци, аналитичари сматрају да је ипак мало вjероватно да ће у овом тренутку Тесла Моторс добити новог власника.

Они процијењују да је вероватније да Apple и Тесла постигну договор о партнерству и сарадњи у неким дјелатностима, као што је нова фабрика за израду еколошки прихватљивих батерија за електричне аутомобиле, чију је изградњу најавио извршни директор Тесле, Илон Маск.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана