Американци враћају километражу на половњацима

Aгенције
Американци враћају километражу на половњацима

Ако сте мислили да је враћање километраже на половним аутомобилима карактеристично само за Балкан, преварили сте се. Продавци половњака прибјегавају овој незаконитој методи и у другим земљама, па ни Сједињене Државе нису изузетак.

Један од проблема са којима се суочавамо када купујемо полован аутомобил је тај што не знамо поуздано да ли километража коју показује километар сат одговара стварном стању. Вечина аутомобила који су у понуди немају валидну сервисну књижицу са подацима о одржавању, па је немогуће провјерити колико је километара аутомобил заиста прешао.

Да су преварама пиликом продаје коришћених аутомобила склони и трговци у другим државама, показује примјер Сједињених Држава. На основу истраживања сајта Carfax  који клијентима пружа услугу прибављања података о историји половног возила (увид у стање и одржавање, да ли је био хаварисан и сл.), годишње се у САД километража врати на преко 190.000 аутомобила. Процијењује се да су на тај начин купци ових возила оштећени за око 760 милиона долара, што због губитка вриједности аутомобила, што због непланираних поправки.

Подаци до којих је дошао Carfax показују и да се у свакој америчкој савезној држави у саобраћају налази у просjеку око милион аутомобила са враћеном километражом. Највећи ризик од куповине оваквих возила присутан је у Калифорнији, Невади, Масачусетсу, Њујорку и Тексасу.

"Враћање километар сата може купцима да створи велике главобоље", каже Лeри Гамаће, директор Carfaxа.

"Стари и дотрајали дјелови на аутомобилу могу да доведу до непредвиђених, озбиљних кварова. Такође, ако није извршено предвиђено одржавање које произвођач прописује за одређену пређену километражу, угрожена је и безбједност путника", објашњава он.

Према истраживању, километража се у САД најчешће враћа за око 50.000 миља (око 80.000 км), а возила старости 14-15 година су најсумњивија у том смислу. Већина превара са километражом догађа се приликом директне продаје преко приватних огласа, али је такве аутомобиле могуће наћи у салонима и плацевима са половним возилима.

Carfax савјетује купце да приликом набавке половњака обавезно затраже од продавца оригиналну сервисну књижицу у којој могу да провјере податке о одржавању, али и о километражи. Ако продавац нема такву документацију, треба прегледати аутомобил и упоредити стање и похабаност возила, а нарочито његове унутрашњости, са наводном километражом на километар сату.

Треба бити опрезан и ако је понуда продавца "превише добра да би била истинита", а најважније је познавати поузданог механичара који ће прегледати аутомобил и провјерити његово стање прије куповине. Наравно, идеално је купити половњак од поузданог продавца, али су такве ситуације у пракси ријеткост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана