Американци на суду доказују своје право на аблендовање

Aгенције
Американци на суду доказују своје право на аблендовање

Суд у Мисурију донио је одлуку да возачи имају право да свјетлосним сигналом упозоравају друге возаче на присуство полицијског радара. То је друга таква пресуда након што је 2012. суд у Флориди донио исту одлуку уз образложење да аблендовање представља слободу говора загарантовану уставом.

Мајкл Ели из америчке савезне државе Мисури недавно је кажњен са 1.000 долара због тога што је аблендовао возилима која долазе у сусрет како би упозорио њихове возаче на присуство полиције.

Међутим, он се на суду у граду Елисвилу изјаснио да није крив, а судија је уважио његову изјаву и ослободио га кривице. Ели ни са тим није био потпуно задовољан, па је тужио градске власти због угрожавања уставом загарантованог права говора - и добио парницу на суду.

Градски правобранилац у почетку је тврдио да је Ели ометао органе реда у обављању дужности, али је у току процеса промјенио свој став.

Судија је на крају донио одлуку да полиција у том граду више неће имати право да зауставља и кажњава возаче зато што "блицањем" обавбијештавају друге учеснике у саобраћају о присуству радара за мјерење брзине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана