Амерички стартап “Никола” надјачао “Теслу”

Танјуг
Амерички стартап “Никола” надјачао “Теслу”

ЊУЈОРК - Амерички стартап “Никола”, произвођач електричних камиона с погоном на ћелије водоника и батерије, однео је победу у спору пред Заводом за заштиту патената и робних марки (УСПТО) над компанијом “Тесла”, чији је власник Илон Маск.

Како пише магазин Форбс, УСПТО је одбацио захтев “Тесле” да прогласи неважећим “Николин” патентиран дизајн бочних врата за камионе, што значи да би овај стартап можда могао да добије Маскову компанију и на суду по тужби коју је поднео због кршења права интелектуалне својине. Наиме, “Никола” је тужио “Теслу” у мају 2018. године, тврдећи да дизајн камиона “Тесле Семи”, који је представљен у новембру 2017, превише личи на њихов камион “Никола Уан”.

У тужби се наводи да је Маскова компанија противзаконито ископирала елементе дизајна “Николиног” камиона, укључујући ветробранско стакло, облик кабине и дизајн бочних врата, које је овај стартап патентирао.

Стартап “Никола”, којег је основала компанија “Феникс”, тражи одштету од две милијарде долара. Из “Тесле” су реаговали на то тврдњом да је тужба неоснована, након чега су у септембру 2019. поднели захтев Одбору УСПТО за жалбе и решавање тражећи да се преиспита и поништи “Николин” патент бочних врата.

По свеми судећи, тај покушај није успео.

“Тесла је изгубио случај за поништење @николамотор патената у спору пред УСПТО. Завод не само да је подржао важне патенте полукамиона Никола, већ је одбио Теслин захтев да преиначи решење за наше написао је на Твитеру оснивач стартапа “Никола” и главни извршни дирецтор, Тревор Милтон.

“Настављамо с тужбом од две милијарде долара. Бранићемо интелектуалну својину наше компаније без обзира на то ко је у питању“, додао је он. Из “Тесле” нису одговорили на захтев Форбса за коментаром.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана