Ако се упали ова лампица на инструмент табли, одмах идите у сервис

ГС
Foto: Илустрација

Када се на инструмент табли вашег аутомобила упали ЕПЦ лампица, то је озбиљан сигнал да нешто није у реду са електронским системом контроле снаге (Electronic Power Control - EPC).

Ова лампица се најчешће појављује код возила марке Волксваген и Ауди, и може указивати на проблеме са различитим компонентама које утичу на рад мотора и сигурност вожње.

Шта је ЕПЦ лампица?

ЕПЦ лампица означава проблем са системом за контролу снаге у вашем возилу. Овај систем обухвата неколико кључних компоненти као што су педала гаса, систем убризгавања горива, контрола тракције, темпомат и многе друге. Када се ЕПЦ лампица упали, то значи да постоји грешка у једној или више ових компоненти, што може значајно утицати на перформансе возила.

Када се пали ЕПЦ лампица?

ЕПЦ лампица се може упалити из различитих разлога:

Проблеми са педалом гаса - Ако педала гаса не функционише исправно, може се активирати ЕПЦ лампица.

Неисправан сензор брзине мотора - Проблеми са сензором брзине мотора могу изазвати ову лампицу.

Квар сензора протока ваздуха - Овај сензор мјери количину ваздуха која улази у мотор и проблеми са њим могу изазвати активирање ЕПЦ лампице.

Проблеми са темпоматом - Неисправан темпомат може бити узрок појаве ЕПЦ лампице.

Неисправност АБС система - Квар сензора АБС система може такође активирати ову лампицу.

Шта учинити када се упали ЕПЦ лампица?

Ако се ЕПЦ лампица упали док возите, важно је да одмах предузмете сљедеће кораке:

Смањите брзину - Возите спорије и избјегавајте нагле убрзања како бисте спријечили додатне проблеме.

Одвезите возило у сервис - Што прије закажите преглед код овлашћеног сервисера како би се дијагностиковао и отклонио проблем.

Користите ОБД-ИИ скенер - Ако имате ОБД-ИИ скенер, можете сами прочитати кодове грешака и добити увид у потенцијални проблем.

Колико је озбиљан проблем са ЕПЦ лампицом?

Вожња са упаљеном ЕПЦ лампицом може бити ризична. Осим што може утицати на перформансе вашег возила, проблеми у систему који се означавају овом лампицом могу довести до озбиљнијих кварова ако се не ријеше на вријеме. Понекад возило може прећи у "лимп моде" (сигурносни режим рада), што додатно смањује његову снагу како би се спречило оштећење мотора.

Како се рјешава проблем?

Најбоље је да препустите дијагностику и поправку професионалцима. Овлашћени сервисери имају потребне алате и искуство да прецизно идентификују и ријеше проблем. Поправка може укључивати замјену неисправних сензора, поправку жица или ресетовање контролних јединица. Трошкови поправке могу варирати у зависности од природе проблема, али је важно реаговати одмах како бисте избјегли веће трошкове у будућности.

Уколико се ЕПЦ лампица упали, важно је да брзо реагујете и возило одвезете у сервис. Игнорисање овог упозорења може довести до озбиљних проблема са возилом. Правилно одржавање и редовне провјере могу вам помоћи да избјегнете активирање ове лампице и осигурате дуготрајну и сигурну вожњу, пише Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана