Ако мотор почне да се прегријава на врућини, потребно је да урадите једну ствар

ГС
Foto: Илустрација

Одржавање и сервисирање система хлађења кључно је за аутомобил, посебно током врућих љетних мјесеци. Петар Величковић из Половних аутомобила објаснио је како да сами утврдите да ли имате довољно расхладне течности.

Најмање двије недјеље прије поласка на пут требало би да провјерите техничку исправност аутомобила, јер ћете можда морати и да одвезете ауто на сервис.

Важно је да провјерите уље и филтер мотора, кочиону течност, течност за хладњак (антифриз), течност за климу, уље серво волана, течност за вјетробран, пнеуматике, свјетлосну сигнализацију аутомобила, клима-уређај, све филтере, акумулатор, метлице брисача.

Петар Величковић из Половних аутомобила напомиње да је количина расхладне течности јако битна нарочито пред одлазак на дуже дестинације, пише Мондо.

"Ако казаљка покаже да мотор диже температуру 100, 110 степени, то је већ сигнал да мора да се заустави возило. Механичари препоручују један трик, да се у том случају прво, док се не зауставимо, пусти гријање на максимум. Јер, ако гријање пустимо, можемо да спустимо температуру уколико је квар у вентилатору квар у том дијелу. Међутим, уколико нема гријања, онда је знак да нема довољно расхладне течности", наводи Величковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана