Ако буде крив, Еклстон добија отказ

Aгенције
Ако буде крив, Еклстон добија отказ

Компанија CVC, већински власник Формуле 1, објавила је да ће Берни Еклстон бити отпуштен уколико буде проглашен кривим за давање мита њемачком банкару.

Еклстону би могао да се нађе пред судом у Њемачкој због сумње да је приликом продаје Формуле 1 тој компанији банкару Герхарду Грибковском платио више милиона долара.

Суоснивач компаније CVC Доналд Мекензи пред судом је негирао да је Еклстон због важне улоге у Формули 1 остао на челу тог спорта, упркос скандалу.

Еклстон је оптужен да је платио 44 милиона долара у замјену за олакшице при продаји деоница Формуле 1 2005. године. Први човјек Формуле 1 признао је да је дао тај новац, али да није било корупције.

Због скандала, планови да се дионице Формуле 1 нађу на берзи у Сингапуру су стопирани, а појавиле су се сумње да ли ће Еклстон моћи да остане на челу спорта и по завршетку суђења.

У процес је укључена и фирма Константин Медијен, чији адвокати су истакли да је Еклстон желио да акције купи CVC, зато што је та компанија жељела да га задржи на мјесту првог човјека шампионата.

Мекензи је пред судом истакао и да се Еклстон извинио што му није одмах рекао за новац који је платио Грибковском, који је 2011. године ухапшен због финансијских малверзација.

„Рекао ми је да је имао састанак са једним од својих колега који га је подсјетио за новац који је уплатио Грибковском и извинио се зато што је потпуно заборавио на то. Рекао ми је да ме никада није лагао, а ја са му одговорио да ми је тешко да повјерујем да неко може да заборави уплату од 40 милиона долара", истакао је Мекензи.

Њемачки суд ће слиједеће године одлучити да ли ће оптужити Еклстона за давање мита, што он негира. Током слиједећег мјесеца наставиће се саслушања у Лондону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана