Ајртона Сене легенда која не блиједи

Агенције
Ајртона Сене легенда која не блиједи

Први мај за љубитеље Формуле 1, или како то многи воле рећи, најбржег циркуса на свијету, један је од најтужнијих, јер је тог кобног дана прије тачно 20 година престало да куца срце једног од истинских асова овог спорта, Ајртона Сене.

"Дан смрти долази, сутра или кроз 50 година. Свеједно - долази", била је једна од његових чувених изјава које се и данас памте.

Живот је изгубио на трци за Велику награду Сан Марина 1. маја 1994. Имао је 34 године када је изгубио контролу над болидом у седмом кругу, у кривини Тамбурело. Са стазе је излетио при брзини од 310 km/h, а у бетонски зид је ударио брзином од 218. Смањио ју је у само двије секунде, али недовољно да избјегне најгоре.

Помоћ је стигла узалудно, јер је оштећење мозга било кобно. Хеликоптером је превезен у болницу, гдје су се борили за његов живот, али у 18.40 тог дана престало је да куца највеће и најхрабрије срце Формуле 1. Љекарско особље му је из комбинезона извукло аустријску заставу, коју је, то је сигурно, намјеравао да у случају 42. побједе у каријери рашири из болида као посљедњу пошту Роланду Ратценбергеру, младом возачу који је погинуо дан раније, ударивши у зид при брзини од 300 km/h.

"Све иде ка томе да ће ова сезона бити препуна хаварија. Имаћемо много среће ако се не деси нешто озбиљно", казао је Сена уочи  те кобне сезоне.

Возио је за тимове Толеман, Лотус, Мекларен и Вилијамс. Првак свијета је био 1988, 1990. и 1991. Имао је 41 побједу, на подијуму је био 80 пута...

Иако никад није возио за Ферари, који и данас има највећу армију навијача, Сена је својим ставом, размишљањем, умијећем, а највише великим срцем себи обезбиједио мјесто међу великанима Ф1 и један је од најомиљенијих спортиста икад.

Ни 20 година  касније, онима који су били свједоци Сениних трка, нису изблиједила сјећања на омаленог Бразилца, који није рекордер по броју шампионских титула, али је имао нешто вансеријско у себи што овом спорту данас много недостаје.

Остао је познат под надимком Кишни Човјек, захваљујући незаборавним вожњама у тешким условима на стази, по киши, када перформансе болида падају у други план, а до изражаја долази вјештина возача. Најупечатљивија Сенина трка у таквим условима јесте она из 1993. на трци за ВН Европе у Донингтон Парку.

Стартовао је са четврте позиције, да би у метежу који је настао на стази убрзо пао на пето мјесто. Међутим, онда је услиједио незабораван круг који је Сена тада извезао. Прво је претекао Михаела Шумахера, а потом и Карла Вендлингера, Дејмона Хила, а онда и Алана Проста за прву позицију.

Многима ће у сјећању остати и његове феноменалне вожње у Монте Карлу, ривалство са Аланом Простом и много тога још...

"Трке, такмичења,  то ми је у крви. Не треба правити компромисе, или побједа или ништа", ријечи су бразилског возача, који је живио на ивици и за трке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана