Афера VW је предворје мега скандала

Танјуг
Афера VW је предворје мега скандала

Европска федерација за транспорт наводи да нови аутомобили произведени у Европи избацују у просjеку око 40 одсто више угљен-диоксида него што тестови показују.

То тијело је навело у извјештају да је најновија ситуација са Фолксвагеном само дио скандала ширих размјера, преноси Ројтерс.

У извјештају се наводи и да није доказано да су други произвођачи аутомобила користили уређаје сличне Фолксвагеновим за манипулацију емисијама штетних гасова, али да између лабораторијских тестирања и саме вожње постоји велика разлика у емисији угљен-диоксида и азот-оксида, и то у толиком обиму да је потребно покретање додатне истраге како би се утврдило шта производјачи раде да би маскирали ЦО2.

Анализом је утврђено да поједини модели Мерцедеса, BMW-а и Пежоа, користе око 50 одсто више горива него што произвођачи тврде. Потрошња горива је повезана са емисијом угљен-диоксида, па већа потрошња горива значи већу емисију штетних гасова.

VW је прошле недjеље саопштио да је његових око 11 милиона аутомобила широм свијета погођено скандалом око лажирања података о емисији издувних гасова.

Фолксваген је данас суспендово директоре својих кључних брендова "аудија" и "поршеа" задужене за сектор истраживања и развоја, саопштили су неименовани извори упознати са ситуацијом.

Надзорни одбор VW-а је прошлог петка одлучио да суспендује поједине запослене (не наводећи њихова имена) док не буду разјашњени детаљи око VW-овог скандала са лажирањем података о емисији штетних гасова, преноси Ројтерс.

Акције VW-а су, како извјештава АФП, јутрос наставиле да падају на Франкфуртској берзи, потонувши 6,6 одсто на 100,20 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана