20 година Toyotе RAV4

Агенције
20 година Toyotе RAV4

Аутомобилско тржиште данас је преплављено компактним СУВ моделима, али прије двухе деценије то није био случај. Један од првих таквих аутомобила био је RAV4 кога је Toyotа представила давне 1994. на ауто-салону у Женеви.

Суштина Toyotе RAV4 била је уграђена у само име модела које представља акроним од енглеских ријечи "Recreational Activity Vehicle", док се број "4" односи на погон на сва четири точка.

Двије деценије касније, ова врста аутомобила постала обавезан модел у гами свих свјетских ауто-компанија које имају масовну серијску производњу.

Када је Toyotа лансирала први RAV4, очекивања су била скромна. Процијењено је да ће годишња потражња у свијету износити око 4.500 аутомобила.

Међутим, када је јапанска компанија већ првог мјесеца примила 8.000 наруџбина, производни капацитети морали су врло брзо да буду удвостручени.

Иако је концепт модела RAV4 приказан још 1989, у то вријеме било је тешко убиједити шефове Toyotе у оправданост улагања у развој и серијску производњу једног оваквог аутомобила.

Многима у ауто-индустрији који одлучују о расподјели новчаних средстава није био најјаснији концепт возила које у себи обједињује особине путничког и теренског возила - погон 4х4, повишену каросерију и одстојање од земље, уз пространост и удобност у ентеријеру.

Уз све то, аутомобил је требало да задржи димензије и потрошњу горива у оквирима компактног модела.

Мада је читав пројекат био заустављен у једном тренутку, одјељења Toyotе задужена за продају у Европи и Јапану успијели су да убиједе менаџмент компаније да је куцнуо час за нови тип аутомобила.

Убрзо се показало колико су били у праву - у првој години за RAV4 одлучило се 53.000 купаца широм свијета. Продаја је удвостручена већ 1995, а утростручена 1996. године.

Од лансирања, 1994, закључно са 2013. годином испоручено је 5 милиона примерака Toyotе RAV4, од чега је 1,3 милиона пласирано у Европи.

Да је Toyotа оправдала повјерење купаца у овај модел, показује податак да је, према информацијама јапанске компаније, више од 90 одсто свих продатих возила RAV4 још увијек у употреби на путевима широм свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана