1 л/100 км? Renault каже да је могуће ФОТО

Агенције
1 л/100 км? Renault каже да је могуће ФОТО

Renault ће на ауто-салону у Паризу представити концепт EOLAB који се из гомиле сличних футуристичких студија издваја се по ултра ниској потрошњи од 1л/100 км, али и по занимљивим дизајнерским и конструктивним рЈешењима.

У француском произвођачу кажу да концепт EOLAB најављује "одрживи аутомобил из Б сегмента" који ће се наћи на путевима у наредној деценији.

Иако је најзвучнији податак о овом возилу његова мала потрошња, Renault каже да EOLAB садржи око 100 иновација које ће постепено наћи своје мЈесто у продукцијским моделима компаније до 2020. године.

Концепти слични овом најчешће имају пренаглашен футуристички дизајн, који касније тек у траговима наслућујемо на серијским аутомобилима.

За разлику од њих, EOLAB изгледа тако да без много маште можемо да га замислимо у свакодневном саобраћају у блиској будућности.

Естетика је и даље подређена аеродинамичким захтЈевима, али аутомобил због тога не изгледа нескладно - напротив.

Употребом специјалних материјала и разним конструктивним рЈешењима, као што је ултра танко вЈетробранско стакло или кров од магнезијума, Renault је постигао да маса концепта износи свега 955 кг, што је, како кажу у компанији, за око 400 кг мање у односу на еквивалентни продукцијски модел, сличне величине као и EOLAB.

Унапређена је и аеродинамика возила, па коефицијент отпора ваздуха EOLAB-а износи 0,235.

Renault тврди да је само захваљујући аеродинамичким побољшањима постигнута значајна уштеда у потрошњи горива при великим путним брзинама. При константној брзини од 130 km/h, ова уштеда износи 1,2 л/100 км у односу на сличне моделе са најмањом потрошњом у класи.

Ипак, кључни податак је да је концепт EOLAB захваљујући смањењу масе, побољшању аеродинамике и употребом хибридног погонског система, у стању да просjечну потрошњу сведе на само 1л/100 км, док емисија ЦО2 износи свега 22 г/км.

Хибридни систем састоји се од троцилиндричног 1.0 литарског SCе бензинца са 75 кс и 95 Нм и електромотора који производи 68 кс (50 kW) и 200 Нм. Комбинована снага два агрегата покреће предње точкове помоћу тробрзинског аутоматског преносног система.

Концепт EOLAB има и нека атипична конструктивна рjешења међу којима је асиметрична конфигурација врата (2+1), слично као на моделу Hyundai Veloster, при чему се задња десна отварају уназад, што уз одсуство Б стуба омогућава лакши улазак и излазак из возила.

Унутрашњост аутомобила је крајње поједностављења, а већина команди смjештена је на "touch screen" мултимедијалног система који је сличан таблету.

Класичне спољне реторовизоре замjениле су бочне камере и мали екрани, а улогу унутрашњег огледала преузела је задња камера, која слику репродукује на дисплеј мултимедијалног система.

Renault није први произвођач аутомобила који је направио возило са конвенционалним мотором и овако ниском потрошњом горива. Volkswagen је развио модел XL1 који је недавно почео да се производи и који просечно троши 0,9 л/100 км и емитује 21 г ЦО2/км.

Ипак, важно је нагласити да у односу на Renault EOLAB, Volkswagen ов аутомобил поред електричног користи дизел а не бензински мотор.

Осим тога, ријеч је о двосједу, док у француско возило могу да се смјесте четири одрасле особе.

На крају, VW XL1 има цијену од преко 100 хиљада евра, док је концепт EOLAB замишљен као претходник продукцијског модела из Б сегмента, који ће бити знатно јефтинији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана