Зоран Зрнић, тениски тренер, о утисцима са Српска опена: Ђоковић показао људску величину

Милан Зубовић
Зоран Зрнић, тениски тренер, о утисцима са Српска опена: Ђоковић показао људску величину

БАЊАЛУКА - Завјеса на Српска опен одавно је већ спуштена док похвале и коментари и даље стижу са свих страна. Један од оних који је турнир у Бањалуци из серије АТП 250 доживио са посебном емоцијом је селектор Дејвис куп реперзентације БиХ Зоран Зрнић.

Тренер родом из Бањалуке, који ради и са Дамиром Џумхуром, био је одушевљен свим стварима које су урађене за овај турнир, а нарочито су га импресионирале ситнице које су допринијеле да све буде, како је он рекао, “на свјетском нивоу”.

- Турнир је био посебан за мене јер ме у иностранству интересује само мој играч, а овдје ме све интересовало... публика и сви играчи како играју. Коначни утисак када се подвуче линија је више него позитиван. Имао сам осјећај да Бањалука није први пут домаћин оваквом спектаклу, већ да је то постала рутина људима који организују. Великог утицаја на све ово имао је човјек чији је брат најбољи тенисер свијета и који је с њим прошао све турнире па зна потребе играча и публике. Уједно, треба скинути капу Тениском савезу Републике Српске који је завршио објекат у овако кратком временском року и потрудио се да лијепо изгледа јер знам да овако не изгледају неки објекти на којима се играју турнири из више категорије. Да они нису дали све од себе, од овога ништа не би било - изјавио је Зрнић за “Глас Српске”.

Мечеве је пратио онолико колико су му то обавезе дозволиле, док су га поред тога занимале и друге ствари везане за турнир.

- Квалитет тениса био је на високом нивоу. Неке мечеве сам гледао уживо, неке у снимку и било је пуно добрих мечева. Било је много публике, што ми је јако драго, а многи су дошли из иностранства да подрже своје љубимце. Намјерно сам пролазио кроз фан зону, што иначе не практикујем на турнирима у иностранству, и осјетио сам много позитивне енергије - додао је Зрнић.

Један меч посебно је апострофирао и он је на њега оставио највећи утисак.

- Мени је финале било најбоље. Не само зато што је то финале, већ да видим како ће Андреј Рубљов користити своја оружја против играча којег добро познаје и са којим често тренира, односно како ће поставити игру. Душан Лајовић ме посебно изненадио јер је физички издржао финале након два тешка меча. Знао је како игра Рубљов и одиграо је онако како он зна. Рубљов је играо доста другачије него против Дамира Џумхура, док је Лајовић доста радио као Џумхур, излазио на мрежу и ударао слајсове, на шта Рус није могао адекватно одговорити. Финале је било најквалитетнији меч од оних које сам гледао и јако озбиљна конкуренција - истакао је Зрнић.

Лајовић је на крају побрао аплаузе бањалучке публике која га је бодрила током турнира, а Зрнић га прије почетка такмичења није сврставао међу фаворите.

- Искрен да будем, прије почетка турнира нисам га видио као фаворита. Првог дана турнира, када смо имали тренинг на централном терену, стекао се утисак да може далеко догурати, можда не до титуле, али доста далеко. Побједа над Филипом Крајиновћем није била изненађење и дао сам му благу предност у наредним мечевима - рекао је Зрнић.

Навијачи у Бањалуци показали су колико воле Новака Ђоковића. Сваки покрет најбољег свјетског тенисера праћен је у стопу, а он је публици захвалио тако што је отворио трибине за своје тренинге, остајао дуго времена да се са свим услика или потпише неки реквизит. Навијачи су се надали да ће Новак подићи трофеј, али је заустављен у четвртфиналу.

- У једну руку ми је драже што је све испало овако јер се на један посебан начин приближио људима. Ту је показао људску величину јер мало који тенисер ће урадити оно што је он радио тих дана док је био на турниру. Показао је поштовање према Бањалуци и према турниру, тако да је тај његов однос једнак као да га је освојио - нагласио је Зрнић.

Посебне похвале упутио је на рачун бањалучке публике која га је позитивно изненадила.

- Оно што је оставило посебан утисак јесте публика која се угледала на најбољу публику коју ћете ријетко срести широм свијета. Увијек су фаворизовали једног играча, али су и другог испраћали аплаузима и давали му подршку. Тако је било у свим мечевима и посебно ми је драго што је Џумхур имао подршку. Не волим када се на турнирима прави атмосфера Дејвис купа јер тенисери желе мир током игре. Много је турнира на којима судије често опомињу публику баш као и сами играчи, што их много нервира па поједини чак избјегавају такве турнире јер знају да не могу имати мир на терену. У Бањалуци ничега од тога није било и сви играчи су рекли да би вољели поново доћи. Дјеловало је као да је турнир десети пут у Бањалуци. Ако организатор има било какву шансу да га врати, требало би да се потруди јер сви имају користи од овога - нагласио је Зрнић.

Његов пулен Дамир Џумхур прошле године играо је финале челенџера када је испраћен громогласним аплаузом, што га је гануло и није могао да сакрије сузе.

- Сада је било још емотивније. Драго ми је што су га позвали (добио вајлд кард) и знао сам да ће добро играти јер му лежи Бањалука у коју воли доћи јер ту има посебан однос са публиком. Реално говорећи, очекивало се да ће бити контра, али је добро примљен. Знају да живи у Београду и да га не дотичу негативни коментари. Што се тиче захтјева за интервјуе и сликања са дјецом и одраслима, он је био најтраженији послије Нолета. Побиједио је Ришара Гаскеа и био на два поена од побједе против Рубљова на централном терену, што му је пуно значило јер одавно није играо пред толиким бројем људи који га нису унервозили. Баш напротив, таква атмосфера га само мотивише - рекао је Зрнић.

Спора шљака

Многи тенисери жалили су се да је шљака била спорта, а Новак Ђоковић је чак рекао да је то најспорија подлога на којој је играо.

- Знам за то, али најважније је да је терен био раван и није био клизав јер то руши ритам играча. Пуно кише пало је пред почетак турнира, а централни терен нема дренажу па је вода спорије одлазила. Без обзира на то, нема замјерке јер су терени били феноменални. Сад, некима спорија шљака одговара, неки воле бржу и то је лична ствар. Рецимо, Џумхуру је подлога супер добро одговарала - рекао је Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана