„За моју земљу нису сви чули“: Ко је први ривал Ђоковића на УС Опену

Г.С.
„За моју земљу нису сви чули“: Ко је први ривал Ђоковића на УС Опену

Молдавац Раду Албот је први ривал Новака Ђоковића на старту УС Опена.

Иако су 16 година заједно на АТП туру, њих двојица ниједном до сада нису играли међусобни сусрет. Албот се до њега, подсјетимо, изборио тако што је у квалификацијама победио Хавијера Косана, Лука ван Ешеа и Шинатату Мочизукија - све тројицу у три сета.

Ко је, у ствари, Раду Албот?

Рођен је у новембру 1989. године, и још као јуниор показао је да је најбоље што Молдавија има. Постао је професионалац 2008. године, две године касније је освојио први Фјучерс, а затим и 2013. први Челенџер.

На УС Опену 2014. је исписао странице историје своје земље, јер је постао први Молдавац који се нашао у главном жребу Гренд слема. Поносан је што је Молдавац, и та припадност домовини је велика сличност коју има са Ђоковићем.

- Живим у Молдавији. Одрастао сам у Молдавији. Могу да кажем да сам патриота. Имам мајице Молдавије са собом, имам молдавско вино са собом кад год путујем. Са собом имам и заставу, моју молдавску заставу. Ово ме чини помало поносним, морам да кажем. Волим да представљам своју земљу. Знам да сам најбољи тенисер кога је моја земља икада имала и срећан сам што сам ту и што промовишем овај спорт, промовишем ову земљу. Не знају сви која је то земља, а ја сам помало као амбасадор у тенису своје земље, тако да сам поносан на то - рекао је раније ове године.

За разлику од синга, Албот је имао више успјеха у дублу. Тако је 2018. стигао до полуфинала УС Опена, док му је најбољи резултат на ГС трећа рунда на АО, Вимблдону и УС Опену.

Своју једину титулу освојио је 2019. у Делреј Бичу, када је у финалу побиједио Дана Еванса. Мјесец дана касније, узео је сет Роџеру Федереру у Мајамију, што је био национални празник.

- Када сам се вратио кући у Молдавију, наравно, и даље је било узбуђења. Било је то нешто лудо јер је то први пут да је неко из моје земље освојио АТП титулу у синглу. Савез је организовао лијеп сусрет на аеродрому са дјецом, са транспарентима, са сликама. Такође је била коинциденција да сам играо Роџера у Мајамију, и добио сам први сет против њега, тако да је много људи причало о томе.

Колико ће Ђоковић бити фаворит у овом мечу говори и податак да Албот има скор 0:11 против ТОП 10 играча. Највећи ренкинг у каријери му је 39. мјесто, док је тренутно на 138. позицији.

Током каријере, Албот је већ играо против српски тенисера и побеђивао је Јанка Типаревића, Филипа Крајиновића, Илију Бозољца, Миомира Кецмановића и Душана Лајовића, преноси Телеграф.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана