Тениски савез Српске: Кадети нису били угрожени

Г.С.
Тениски савез Српске: Кадети нису били угрожени

БАЊАЛУКА – Тениски савез Републике Српске огласио се о спекулацијама о злоупотреби кадета полицијске академије за испитивање трибинских носача.

У саопштењу Тениски савез Републике Српске истиче да кадети нису били ниједног момента угрожени:

-Испитивање трибинских носача је изведено у складу са стандардом ЈУС У.М1.047(Испитивање конструкција пробним оптерећењем и испитивање до слома). Испитивању се приступило након детаљног прегледа документације, контролног прорачуна, увида у атесте уграђених материјала и извјештаја надзорног инежењера. Конструкција трибина ни у једном тренутку није била критична у погледу носивости. Свјетска пракса је да се трибине испитују људском навалом, те хармонизованим скакањем. Испод трибинских носача се налазио тим експерата са постављеним инструментаријем за праћење статичког и динамичког понашања конструкције. Трибине су пројектоване на корисно оптерећење од 750 кг/м2, док је остварено оптерећење са кадетима износило цца 500 кг/м2. Потребно је напоменути да су кадети позиционирани на начин да је дио сједио на клупама, а дио је стајао около – практично су сви утицајни дијелови носача били оптерећени. Ово представља оптерећење које се никад више неће десити на конструкцији. Добијени угиби носача су цца 0.10 мм (практично занемариво) и мањасу од рачунски добијених, што потврђује да конструкција посједује и више негопотребну носивост. Поред угиба, праћене су и појаве прслина којих није било ни под максималним оптерећењем- наводи се у саопштењу

Организатор АТП „Српска Опен 2023“ у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске планира и предузима све потребне мјере и радње како би предстојећи тениски турнир у Бањалуци протекао у најбољем могућем безбједносном амбијенту.

Осим ангажовања полицијских службеника, Министарство унутрашњих послова Републике Српске је омогућило да за потребе нашег турнира кадети Полицијске академије буду волонтери на овом турниру.

.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана