Прескаче ли Ђоковић Вимблдон, Олимпијада главни фокус

ГС
Foto: Танјуг,АП

МЕЛБУРН- Главна тениска вијест јесте пораз Новака Ђоковића од Јаника Синера у полуфиналу Аустралијан опена.

Најбољи тенисер свијета је изгубио од Италијана са 6:1, 6:2, 6:7 (6:8), 6:3.

Завршио је Ноле учешће на првом гренд слему у сезони и питање које се сљедеће намеће је: шта ће Ђоковић у наредном периоду играти и када ћемо га сљедећи пут видети на терену? 
Тениске сезоне су све напорније. Ова ће бити посебно захтијевна јер поред свих турнира, мастерса, гренд слемова и Дејвис купа, најбољи тенисери свијета морају у распоред да углаве и Олимпијске игре, пише Спортал.

Олимпијске игре у Паризу ове године почињу 26. јула и за Новака Ђоковића оне су приоритет и вјероватно посљедња прилика у његовој каријери да дође до златне медаље. Ђоковић је на Играма успио да дође само до бронзе у Пекингу 2008. На Играма у Лондону, Рију и Токију није успио да дође до медаље. Његове навијаче, а сигурни смо и самог Ђоковића, највише боли неуспјех у Јапану 2021. Тада је Ноле имао у полуфиналу сет и брејк предности против Саше Зверева, али није успио да се пласира у финале.

У борби за треће мјесто, изгубио је од Карења Бусте и разочаран напустио Токио.

Три године касније, Ноле ће имати прилику да дође до медаље у Паризу, али да ли то значи да ће морати да жртвује нешто од турнира који претходе најмасовнијем спортском такмичењу?

– Не знам стварно како ће се ствари одвијати. Када човјек изађе са терена, послије пораза је врућа глава и ту се бориш да будеш рационалан, али се свашта дешава у глави. Пустићу да се мало смире страсти и да наставим даље, видјећемо на којим турнирима – рекао је Ноле на конференцији за медије послије пораза од Синера у Мелбурну.

А онда додао реченице из које можемо да закључимо да нас у наставку 2024. чекају и неке изненађујуће ствари.

– Обавезао сам се себи да ћу ову сезону да одиграм до краја, да играм најбољи тенис на гренд слемовима и Олимпијским играма. Не знам хоће ли се то промијенити, могуће – неочекиване одлуке у овој фази моје каријере су вјероватније.

Наредно питање које се намеће је: какав ће распоред Ноле направити за наредних шест мјесеци Тура? На његовом сајту стоји информација да ће први сљедећи турнир на којем ћемо видети Ђоковића бити Индијан Велс. Мастерс у Калифорнији је на програму од 6. до 17. марта.

То значи да га више од мјесец дана нећемо видјети на терену. Наравно, увијек постоји могућност да Новак пријави и Дубаи, гдје редовно игра. Тај турнир је ове године на програму од 26. фебруара до 2. марта.

Уколико оде у Калифорнију, гдје није играо од 2019. године, мале су шансе да не заигра и на мастерсу у Мајамију који се одржава одмах послије Индијан Велса.
Дакле, уколико буде играо на мартовским мастерсима, његови проблеми са организацијом крећу од априла односно од старта сезоне на шљаци.
Кулминација тог дијела сезоне је на Ролан Гаросу који је на програму од 26. маја до 9. јуна. Новак ће покушати да одбрани титулу, али ове године у Булоњској шуми ће Ђоковић имати и припрему за Олимпијске игре јер се баш на Шатријеу игра и олимпијски турнир.

Сигурно ћемо видјети Новака у Граду свијетлости, али је питање шта ће играти прије тога, као припрему? Да ли ће то бити мастерс у Монте Карлу, гдје се Ноле осјећа као код своје куће јер је годинама живио у Кнежевини? Одговор на ово питање је вјероватно негативан уколико буде играо и Индијан Велс и Мајами. Касно ће се вратити из Америке и касниће са припремама за сезону на шљаци, па би у том случају Монте Карло отпао.

Оно што за сада једино изгледа извјесно је да ћемо Нолета видјети на мастерсу у Риму који ће му бити генерална проба за Гарос. Ђоковић воли Италију, обожава публику тамо, доста успјеха је имао у Вјечном граду, доста више него на мастерсу у Мадриду који такође играчи користе као припрему за Гарос.

Мастерс у Риму ове године се игра од 8. до 19. маја.
Како му је Гарос битан због Олимпијских игара није реално да прескочи учешће на другом гренд слему у сезони, али након сезоне на шљаци, долазимо до питања свих питања ове сезоне за Новака: да ли ће због успјеха на Олимпијским играма жртвовати Вимблдон?

Сезона на трави краће најкраће и на најбржој подлози већ Новак већ традиционално игра само на Ол Ингланд клубу. Ипак, како најбољи тенисер свијета у мају пуни 37 година, биће му сигурно напорно и физички веома захтијевно и незгодно да у размаку од мјесец и по дана мијења подлоге и прелази са шљаке на траву (са Гароса на Вимблдон), па потом са траве на шљаку (са Вимблдона на Олимпијске игре), а онда одмах са шљаке на бетон (са Олимпијских игара на америчку турнеју која се игра на бетону и чија је кулминација Ју-Ес Опен).

Зато сада, ма колико нам се невјероватно чинило, постоји велика шанса да Ђоковић жртвује Вимблдон.

Шансе за календарски слем је већ изгубио поразом у полуфиналу Аустралијан опена од Синера, тако да тај успјех ове године не може да јури, те му пехар на Вимблдону који је освајао седам пута за тај подвиг неће бити неопходан, а у овој фази његове каријере и сам је рекао – приоритет је златна медаља на Олимпијским играма.
Не треба заборавити да послије Олимпијских игара Нолета чека пут у Америку гдје ће покушати на Ју Ес Опену да се домогне још једног гренд слем пехара.

Новака сада чека одмор и сусрет са породицом коју није видио више од мјесец дана, а онда и низ ноћи без сна, пише Спортал.

Како најбоље уклопити распоред, а да све амбиције буду задовољене? Одговор зна само Ноле и биће занимљиво од њега чути у наредних неколико недјеља у ком првацу размишља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана