Почиње тениски АТП 100 челенџер Бањалука опен: Марожан брани титулу

Дарко Драгичевић
Почиње тениски АТП 100 челенџер Бањалука опен: Марожан брани титулу

БАЊАЛУКА - Први носилац АТП челенџера 100 Бањалука опен 2023 биће прошлогодишњи побједник Фабијан Марожан који ће у првом колу играти против Виктора Дурасовића, одлучено је жријебом.

Марожан је у веома доброј форми пред наступ у Бањалуци. Ове сезоне освојио је турнир у Перуђи, а забиљежио је и највећу побједу у каријери, гдје је савладао првог тенисера свијета Карлоса Алкараза. Такође, на посљедњем наступу у Трсту је дошао по полуфинала.

Иначе, од наступа у највећем граду Српске одустали су Себастијан Баес, који је освојио турнир у Кицбилу, те Шпанац Алберт Рамос Винолас. Упркос њиховим изостанцима очекују се квалитетни мечеви јер су ту други носилац Марко Чекинато, затим Алекс Молчан, Беноа Пер, те прошлогодишњи финалиста Дамир Џумхур. У првом колу Чекинато ће играти против Николеа Мадараса, док Молчан и Пер чекају побједнике квалификација. Такође, у дублу ће наступити легендарни Ненад Зимоњић.

Према ријечима извршног директора Александра Болића, турнир је оправдао свој ренкинг.

- Турнир је изузетно квалитетан, имамо играче који су у првих 100, што значи да је Бањалука постала препознатљива на тениској мапи. Имамо два играча који су у својим каријерама забиљежили побједе над играчима који су у том тренутку били први на АТП листи. Један је Марко Чекинато, а други је прошлогодишњи побједник, Мађар Марожан који је ове године направио једну од највећих сензација у посљедњих 10 година, побиједио је Карлоса Алкараза у Риму. Треба истаћи да ће бити још атрактивних играча, прије свега Беноа Пе­р, који је атрактиван својом игром, али и зна да направи шоу. Наравно, треба доћи и подржати младу наду из РС Андреја Недића - рекао је Болић.

Парови 1. кола: Фабијан Марожан - Виктор Дурасовић, Клемен Табу - Калин Ивановски, Андреј Недић - Хавијер Баранко Косано, Киријан Жаке - Маријано Навоне, Алекс Молчан - квалификант, Дино Прижмић - квалификант, Николас Санчез Изквиердо - Дује Ајдуковић, Марк Полманс - Дамир Џумхур, Кимер Копејанс - квалификант, Нерман Фатић - Нино Сердарушић, Филип Кристијан Јиану - Норберт Гомбос, Беноа Пер - квалификант, Здењек Колар - квалификант , Тоби Кодат - Иго Бланше, Жофри Бланкено - квалификант , Марко Чекинато - Николае Мадарас. Улаз на мечеве је слободан.

Побједник Бањалука опена добиће 100 АТП бодова и новчану награду од 16.020 евра, док ће поражени у финалу имати 60 бодова и 9.415 евра.

Шанса за Недића

Организатор Бањалука опена је специјалне позивнице додијелио домаћим тенисерима. Шансу да наступи на главном турниру добио је најталентованији тенисер Републике Српске Андреј Недић који ће у првом колу играти против Хавијера Баранка Косана. Такође, три млада играча су добила позивницу за квалификације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана