Почиње најпрестижнији тениски гренд слем: Ђоковић фаворит и након операције

Глас Српске
Почиње најпрестижнији тениски гренд слем: Ђоковић фаворит и након операције

​​​​​​​ЛОНДОН - Вимблдон чека краља! У наредних 14 дана љубитељи тениса ће уживати у мечевима на најпрестижнијем и најстаријем гренд слему, а као главне фаворите стручњаци виде прошлогодишње финалисте Карлоса Алкараза и Новака Ђоковића.

Српски тенисер је све изненадио одлуком да наступи на Вимблдону. Он је 5. јуна имао операцију, али се чудесно и веома брзо опоравио и одлучио да наступи. Ђоковић истиче да је раније дошао у Лондон управо да би видио да ли може играти на највишем нивоу. 

- Имао сам недељу дана веома јаких тренинга. Са Синером, Тијафоом, Медведевим и Рунеом, све играчи који играју добро на трави. То су ситуације где сам тестирао колено и одлично је реаговало. То је био добар знак да учествујем, јер није било никаквих проблема - рекао је Новак.

Новинари су га питали да ли је свјестан ризика и могућности да пропусти Олимпијске игре. 

- Веома фер питање, не знам одговор и жена ме је питала исто. Имаш 37 година припремаш се за Олимпијске игре... Ту не знам одговор, али имам осећај да не желим да пропустим гренд слем док год сам у конкуренцији. Ту је жеља да играм, поготово Вимблдон, о којем сам сањао као дете. Само о томе да размишљам да ћу пропустити Вимблдон је тужно. Знам да су Олимпијске игре близу, да се игра на другачијој подлози, али Вимблдон је турнир из снова. Дао сам сате и сате на опоравак и тренинге, сваког дана, уз опрезност. Нисам имао негативних ствари и питао сам се што да не дам себи шансу, а верујем да могу да будем у доброј форми - истакао је Србин, који такмичење почиње у уторак против Вита Коприве.

Његов највећи ривал тренутно и трећи тенисер свијета Карлос Алкараз истакао је да је Ђоковић и даље међу фаворитима. - Причао сам са њим, рекао сам му да је суперчовек. Знамо колико је професионалан, колико брине о свом тијелу. Ђоковић је чак и у овом стању, послије операције и у фази опоравка увијек на врху листе фаворита. Једноставно никад га не можете отписати. Ипак ја сам оптимиста, дошао сам овдје да одбраним титулу. Неће бити лако сигурно - рекао је Алкараз.

Лајовић изненадио избором

Српски тенисер Душан Лајовић изјавио је да је Рафаел Надал најтежи ривал против којег је играо у каријери. 

- Рафа без икакве дилеме. Када имате једноручни бекхенд као ја, он вам задаје много невоља својим топ спином. То је права ноћна мора - рекао је Лајовић за портал “Тенис 365”.

Лајовић је против земљака Новака Ђоковића и легендарног Шпанца одиграо по три дуела, против Ђоковића има једну побједу, док Надалу није узео ни сет у досадашњим дуелима. 

- Против Рафе сам играо на Ролан Гаросу прије десет година. Те године је све уништавао, тако да није била срамота изгубити од њега - истакао је Душан.

Са друге стране Ђоковића је побиједио прошле године у Бањалуци. 

- Тога дана сам био у стању да останем у тренутку и не размишљам против кога играм. То је једини начин на који можете добити такав меч и тако је и било. О тој победи ћу једног дана причати унуцима и сећати је се док будем пушио лулу на трему - рекао је Лајовић.

Троје Срба на терену

Такмичење на Централном терену ће отворити актуелни бранилац трофеја Карлос Алкарас, којег чека окршај са Марком Лајалом у 14.30 часова.

Првог дана Србија ће имати три представника, а то су Душан Лајовић, Миомир Кецмановић и Олга Даниловић. Лајовић на терену број два отвара програм од 12 часова против Григора Димитрова, док ће Кецмановић играти посљедњи на терену број 10 против Сумита Нагала. Даниловићева, која је у главни жријеб упала као срећна губитница, друга је на програму на терену број девет, гдје се састаје са Анком Тодони. Новак Ђоковић ће против Вита Коприве играти у уторак, баш као и Ласло Ђере, коме је ривал Лука Пуј.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана