Озрен Ђурђевић, наш најбољи линијски судија, за “Глас Српске”: Роботика неће донијети пуно напретка

Дејан Кондић
Озрен Ђурђевић, наш најбољи линијски судија, за “Глас Српске”: Роботика неће донијети пуно напретка

БАЊАЛУКА - Револуционарна промјена у свијету тениса догодиће се 2025. године. На турнирима под окриљем АТП-а биће укинута функција линијских судија и биће замијењена видео-технологијом која ће пратити кретање лоптица и сигнализирати када заврше у ауту.

Једна вишедеценијска традиција одлази у историју, а видео-технологија и у “бијелом спорту” полако преузима примат. Истина, на неким турнирима је већ “хок ај” систем замијенио линијске судије, али за двије године ће њихова функција потпуно престати да постоји. Најбољи линијски судија из Републике Српске, односно БиХ и генерално овог дијела Европе Озрен Ђурђевић у разговору за “Глас Српске” сматра да ово није најсрећније и најбоље рјешење, иако његове колеге и он неће остати без посла.

- Моје мишљење је да ово није добро, да све иде у правцу роботике, без икаквог људског фактора, просто, није то то, неће бити никаквог напретка. Гледајте, већина линијских судија прође одређене тренинге и наставиће радити са електронским уређајима. У суштини нико неће остати без посла, ко год има намјеру да остане у тенису, остаће. Лично, имао сам прилику да видим како то изгледа. Исто је као систем “челенџа”, који већ постоји на Вимблдону. Покривени су сви терени, иако су се Енглези и томе доста опирали, али су попустили. Просто, иако ће се резати трошкови сигурно, не може без људског фактора, јер постоје ти такозвани асистенти на терену. Увијек ће ту бити пет или шест људи која мораш плаћати. Оне који прате играче у тоалет, затим на пружање медицинске помоћи... - рекао је Ђурђевић.

Иначе, први пут видео-технологија умјесто линијских судија уведена је 2017. године на завршном мастерсу Нове генерације.

- Американци и Канађани увелико још тамо од почетка “ковида” користе тај, како га зову “електроник лајнколинг”. Ипак, иако нема линијских судија, они те људе ангажују као сараднике ван терена, у случају да електроника закаже, те да постоји потреба да ураде нешто око меча или играча. Европљани су се држали по страни и нису хтјели то да уводе. У самом АТП-у постоје двије струје, једна која екстремно заговара укидање линијских судија и друга, која је мишљења да је боље да остане људски фактор. Преовладала је ова прва, међутим и Вимблдон и Ролан Гарос су се огласили да то неће прихватити. И на Олимпијским играма наредне године у Паризу, остају линијске судије. Систем је у почетку био јако скуп и онда су оборили цијену тих уређаја, да би постао јефтинији од линијских судија. Мислим да, кад дефинитивно укину линијске судије, да ће ти уређаји поново поскупјети - закључио је Ђурђевић.

Спреман за Вимблдон

Тениска сезона је увелико у току. Пред Ђурђевићем, као једним од најцјењенијих линијских судија, је доста обавеза.

 - Прво што ме очекује сада је Вимблдон. У Енглеску путујем 25. јуна. Судићу од првог дана квалификација, до посљедњег, финалног дана - рекао је Ђурђевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана