Нови тениски спектакл у Бањалуци: Челенџер почетком августа

Милан Зубовић
Нови тениски спектакл у Бањалуци: Челенџер почетком августа

БАЊАЛУКА - Љубитељи тениса у Бањалуци ни ове године неће остати ускраћени за турнир из челенџер серије. Традиција ће бити настављена и челенџер ће имати своје 21. издање.

Турнир, који је први пут одигран још 2002. године, одржаван је почетком септембра да би прошле године био помјерен за крај августа, а сада је установљен нови термин. Такмичење ће бити одржано од 7. до 13. августа, потврђено је на званичном сајту АТП. Челенџер је из серије 100, што значи да ће побједнику припасти 100 бодова за АТП листу. Као и раније, у главном жријебу сингл конкуренције наступиће 32 такмичара, док ће их у дублу бити 16.

Први пут Бањалука ће исте године године имати два АТП турнира. Српска опен (АТП 250) је превазишао сва очекивања током априла, када је на њему наступило много тенисера из свјетског врха, док ће сада љубитељи бијелог спорта имати прилику да на дјелу виде перспективне тенисере који ступају на сцену, а добро је познато да је Бањалука лансирала много великих звијезда претходних година. Тако су у граду на Врбасу играли Јанко Типсаревић, Виктор Троицки, Феликс Оже Алијасим, Аслан Карацев, Фабио Фоњини, Дијего Шварцман, Душан Лајовић, Филип Крајиновић, Виктор Ханеску, Томас Белучи...

Поред Бањалуке, у исто вријеме биће играна још четири челенџера широм свијета. Најјачи, из серије 125, биће игран у главном граду Доминиканске Републике Санто Домингу, а три слабија (серија 75) биће одиграна у америчком Керију (Сјеверна Каролина), италијанском Корденонсу и њемачком Мербушу. Само у САД биће играно на тврдој подлози, док су остали на шљаци.

Током година челенџер је добијао похвале са свих страна свијета за добру организацију. Отварањем новог стадиона у Тениском центру Републике Српске, који има рефлекторе и омогућава играње вечерњих мечева, ниво организације подигнут је на вишу степеницу, док ће новоизграђени тениски комплекс дати посебну драж јер постојећа инфраструктура превазилази потребе турнира овог нивоа.

Марошан

Актуелни освајач челенџера Фабијан Марошан из Мађарске прошле године први пут је заиграо у Бањалуци и стигао до првог пехара у каријери. Тријумф у Бањалуци донио му је пласман међу 200 најбољих на АТП листи (185. мјесто), а у финалу је надиграо Дамира Џумхура. За његово име далеко више се чуло широм свијета када је у другом колу мастерса у Риму надиграо тадашњи свјетски број два Карлоса Алкараза и то као 115. играч планете. Наступио је и у квалификацијама за Српска опен, али је поражен у првом колу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана