Новак спроводио Амере кроз склониште у ком се крио током бомбардовања, изјаве и даље одјекују ВИДЕО

ГС
Новак спроводио Амере кроз склониште у ком се крио током бомбардовања, изјаве и даље одјекују ВИДЕО

Новак Ђоковић је често у прошлости скретао пажњу свјетске јавности на тешка времена кроз која је Србија прошла у скоријој историји, тако и се и у разговору за америчке медије 2020. присјетио дјетињства обиљеженог НАТО бомбардовањем 1999. године.

 

Ђоковић се гостујући на “НБЦ 5” телевизији, у разговору са новинаром Грејемом Бесингером, причао о трауматичном искуству и запитао се како је могуће да се велике силе удруже против једне мале државе и изврше агресију над њом.  Много пута је говорио Новак о бомбардовању и скривању, а једна од његових чувених изјава, додуше из другог интервјуа, говори да је "желио освету".

- Како је могуће да се велике државе удруже и бомбардују једну малу? С беспомоћним људима на улицама и да све униште? Ја нисам то нисам могао да разумем. Не постоји никакво оправдање за рат, не постоји никакво оправдање за бомбардирање, убијање неког и уништавање нечијег дома- рекао је Новак и додао:

- То је најгора врста окрутности. То је мене, а и све у Србији, врло разљутило. Ожиљци тих емоција и беса и данас постоје у свима нама из Србије. Али радио сам на себи, на тим емоцијама, како бих опростио. Морате опростити. На крају крајева, како вас може нешто више покретати од љубави, а љубав је праштање – истакао је најбољи тенисер планете.

Он се затим осврнуо и на бурну историју која је пратила Србију, прије свег током 20. вијека.

- Људи у Србији су пуно пропатили у посљедњих стотинак година. Само у Првом светском рату више од милион Срба је погинуло. Али, видите, то је на неки начин судбина нашег народа на овим просторима, али ја још увек верујем да нас то може учинити јачим- закључио је Новак.

Како је Новак још говорио о бомбардовању

- Од 1991-1992. па све до 2000. имали смо ембарго. Борили смо се за хлеб и млеко и остале најнеопходније ствари за преживљавање. Онда је, 1999. године, Србија била бомбардована два и по месеца без престанка, сваке ноћи и сваког дана. Моја породица и ја смо се за то време будили током ноћи због сирена, авиона коју су нас прелетали. Било је поражавајуће и застрашујуће. Најгора ствар коју сам икада видео. 

- Било је ужасно видети авионе који вам изнад главе бомбардују болнице и све остало. Многи невини људи су умрли, а захвалан сам што ја нисам изгубио никог блиског, иако знам људе који су изгубили ближње и то је ожиљак који ћу носити до краја живота. Сећања (на бомбардовање) ће остати са мном до краја живота.

- На почетку сам осетио оно што је и већина нашег народа – желео сам освету. Ко су они да бомбардују невине људе? Шта се дешава? Имао сам 12 година и сећам се да сам се на дан рођендана крио у склоништима и да су нам рекли да ћемо се, после недељу, две скривања, вратити нормалном животу и то је било то. Да нас неће занимати шта ће се десити јер – ако нас погоде, шта ми ту можемо? Тако да, сећам се да сам 12. рођендан провео са пријатељима играјући тенис. Тада нисмо ишли у школу, тако да је то било супер! Певали су ми рођенданску песму, а ја се јасно сећам слике авиона који свугде испуштају бомбе. Било је ужасавајуће, али сам се у исто време осећао као да одрастам и у томе су ми доста помогли родитељи.

 

 

Novak Djokovic talks about NATO bombing his childhood home in 1999:

"We were just about to fall asleep again, and then a huge explosion happened. My mom stood up very quickly and hit her head on the heater, and fell unconscious. So, it was us crying because of the bombs, and it… pic.twitter.com/t0jdiALPyE

— KanekoaTheGreat (@KanekoaTheGreat) May 6, 2023

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана